Rijeka 2020: ‘Meštri’ s ribarnice

Riječku ribarnicu pet će godina krasiti audiovizualna instalacija ‘Meštri’ - češkog umjetnika Pavela Mrkuša.

Za Riječane ribarnica je kultno mjesto, i mnogobrojni gosti oduševljeni su njezinom arhitekturom, a izložba je doprinos projektu Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Impresivna zgrada riječke ribarnice jedan je od simbola grada na Riječini, na kojemu se svakodnevno isprepliću osobne priče i karakter lokalne zajednice koja je stoljećima povezana s morem.

- Iskorišten je kat, galerija ribarnice za koju manje građana zna, i lukovi ribarnice, tako da su ispunjeni projekcijskim panelima u stilu vitraja na kojima se projicira instalacija. Kad ribarnica počne raditi ona se pali, a gasi se kada se ribarnica zatvara, kaže Iva Kelentrić, voditeljica Lungomare Art programa Rijeke 2020.

Instalacija 'Meštri' ribarnicu oživljava digitalnim slikama i zvučnom kompozicijom koja se, poput valova mora, preljeva iznad glasova kupaca i prodavača.

- Jako smo zadovoljni zbog toga što je cijeli programski pravac Lungomare Art zadržao europsku dimenziju, bez obzira na to što europski umjetnici ne mogu biti s nama. Oni će naravno svoju inspiraciju zauvijek ostaviti Lungomare Art-u, napominje Irena Kregar Šegota, direktorica Rijeke 2020.

To je prava intervencija u riječku svakodnevicu jer svima pri ulasku nudi doživljaj promatranja riječkog hrama ribe iz nove, obogaćene, perspektive. Time se ujedno šalje poruka odgovornosti prema javnom prostoru kao mjestu suživota i zajedničkoga kulturnog identiteta.