Rapska fjera: tri dana srednjovjekovnog Raba uz mjere opreza

Mnoge su velike manifestacije odgođene zbog pandemije, no glasovita Rapska fjera održana je. Prijašnjih godina posjetilo ju je i do 25 tisuća ljudi, a ovaj je put znatno skromnija jer se Rab želi predstaviti kao sigurno turističko odredište koje poštuje sigurnost svojih gostiju, ali i tradiciju dugu 19 godina. 

Podizanjem zastave Rapske fjere na glavnom gradskom trgu svetog Kristofora u Rabu počela je najveća manifestacija u Hrvatskoj koja tematizira srednji vijek. Običaj se mora sačuvati!

Umjesto dosadašnjih 1000, ovaj je put u mimohodu samo 50-ak sudionika.

- Imamo radnu disciplinu dobru. Odazivamo se svakom nastupu i evo, na ponos grada i na ponos naše domovine, ističe Franjo Beg, povijesni lik Heraldo, vođa parade.

- Čast je velika, a vruće je jako, govori Slaven Klarić, samostreličar.

- Snajper srednjeg vijeka -može probiti 4 mm čelika, objašnjava Duje Mitrović, samostreličar.

Fjera je obnovila tradiciju iz 14. stoljeća. Traje tri dana, obuhvaća tri blagdana - svetoga Jakova, svetu Anu i svetoga Kristofora.

- 1364. je proglašena u čast kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio od Mlečana, a i u čast je našeg zaštitnika grada Svetoga Kristofora, konkretno 27. 7. dan je njegove mučeničke smrti, odnosno dan, kada je on rođen za nebo, objašnjava Katarina Ribarić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab.

- Mi i dalje molimo i dalje vjerujemo, ufamo se i ja se nadam da sve ovo što uživamo, ne samo u 130 godina turizma, nego u 19-toj fjeri i ovom turizmu koji nas okružuje u ovim teškim trenutcima, zaista i jest plod tog našeg zajedništva i naše vjere, ističe Nikola Grgurić, gradonačelnik Raba.

Taj je događaj iznimno zanimljiv turistima. Inače se u doba Fjere nije mogao naći slobodan ležaj na Rabu.

- Mi brojimo negdje oko 12 000 turista na području grada Raba, zajedno sa općinom Lopar brojimo ih preko 20 000. Kada govorimo o gradu Rabu, to je otprilike nekih 70 posto, s obzirom na lanjsku godinu, govori Ivana Matušan, direktorica TZ-a Raba.

- Ima jako puno turista što dolaze bez rezervacije, bez ikakve najave, što je stvarno interesantno za ovu situaciju u kojoj se nalazimo, objašnjava Matušan.

Stoga se nadaju da će Rab, poznat i kao otok sreće, imati dobre rezultate do kraja sezone.