Kazališni kutak: Ero s onoga svijeta 1. kolovoza u Vrlici

Scenska vizija redatelja Krešimira Dolenčića na pozornici živi već dvadeset godina. Izvedbe Ere... pokraj vrličke Česme, na samom izvorištu inspiracije libretista Milana Begovića, u njegovom rodnom mjestu, jedinstveni je  scenski doživljaj koji će se ove godine zbiti u Vrlici, 1. kolovoza, u 21 sat.

Najava Ere u Vrlici prigoda je i da se prisjetimo televizijske adaptacije koju je redatelj Daniel Marušić napravio godine 1982., i to po tonskoj snimci na kojoj su pjevali naši najpoznatiji pjevači 1962. godine: Josip Gostić, Marijana Radev, Drago Belamarić, Branka Oblak Stilinović, Vladimir Ruždjak, a Zborom i Orkestrom HNK Zagreb ravnao je sam skladatelj.
Jakov Gotovac: Ero s onoga svijeta na HRTi usluzi
To je jedinstvena TV adaptacija u kojoj glumci ‘pjevaju’ na naše najbolje pjevače iz 1950-tih i 1960-tih godina. Opera je snimljena u prekrasnim krajolicima Vrlike kraj Sinja, a valja istaknuti i autentične kostime posuđene iz vrličkog muzeja i od seljaka toga kraja.

Uloge su tumačili Inge Appelt, Branko Blaće, Zvonko Torjanac, Marina Jajić, Kruno Valentić, Branko Matić, uz sudjelovanje Zbora Opere HNK Split i Ansambla narodnih pjesama i plesova Lado.
Na Vrličkoj česmi "Ero s onoga svijeta"
Tradicija Ere u Vrlici - od 2007. godine

Tradicija izvođenja Ere s onoga svijeta u Vrlici u sklopu Splitskog ljeta počela je 2007. godine i na 66. Splitskom ljetu Ero... će u svom ‘prirodnom ambijentu’ biti izveden trinaesti put.

'Eru s onoga svijeta', našu u svijetu najizvođeniju operu Hrvatsko narodno kazalište premijerno je, u režiji Krešimira Dolenčića, izvelo 2001. godine što ovu produkciju čini trenutno najdugovječnijom predstavom ovog kazališta.

Od praizvedbe u Zagrebu 2. listopada 1935. kada ju je Jakov Gotovac uglazbio pa sve do danas opera je izvedena više stotina puta, prevedena je na 9 jezika i izvedena na više od 80 europskih pozornica no ipak vrlička Česma je bila i ostaje autentična lokacija i najljepša pozornica za scensko izvođenje opere.

Uoči vrličkoga Ere u Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo s opernim solistom Miljenkom Đuranom, opernom prvakinjom, mezzosopranisticom Terezijom Kusanović i opernom solisticom, sopranisticom Antonijom Teskera: