Druga godišnjica smrti Olivera Dragojevića

Na današnji dan prije 2 godine napustio nas je Oliver Dragojević, nakon što je izgubio bitku s teškom bolesti.

Pogledajte in memoriam emitiran u našem središnjem Dnevniku prije dvije godine:-
Pjesme u čast Olivera Dragojevića na Pjaci
- Kolege i prijatelji se opraštaju od Olivera Dragojevića
- Hvala za pjesme
- Komemoracija i ispraćaj Olivera Dragojevića
- Stotine brodica do Vela Luke ispraćalo je Olivera
- Pokopan Oliver Dragojević 

Premijera dokumentarca o Oliveru večeras na HTV1

Obilježavanju druge godišnjice smrti tog velikana hrvatske glazbe pridružuje se i HRT - večeras, u srijedu 29. srpnja, u 20,05 sati na HTV1 premijerno prikazujemo dokumentarni film 'A Porina dobiva - Oliver Dragojević'. Više o filmu ispričao nam je scenarist i redatelj filma Toni Volarić koji se video pozivom uključio u emisiju Dobro jutro, Hrvatska:Uoči vrhunca tjedna koji je Vela Luka posvetila sjećanju na Olivera, koncerata u sklopu manifestacije 'Trag u beskraju' na pjaci ispred crkve sv. Josipa, Ante Gelo se iz Vele Luke, zajedno s Vinkom Barčotom, skladateljem, tekstopiscem i Oliverovim prijateljem, jutros video-pozivom uključio u emisiju Dobro jutro, Hrvatska:
Ispraćaj Olivera 2018. godine - od splitske Rive do Vele Luke

Iako smo oduvijek znali veličinu njegove glazbe i voljeli ju, sam ispraćaj pokazao je koliko je bio voljen i cijenjen glazbenik i osoba. Tada su Oliveru u čast zazvonila zvona katedrale svetog Dujma. Njegova je želja bila da ga pokopaju u Veloj Luci.

Od crkve svetog Frane preko Rive do katamarana, tisuće Splićana oprostile su se od omiljenog pjevača. More je bilo prepuno čamca i brodica koji su krenuli za katamaranom, a i Torcida se oprostila na svoj način.

Glazbenu karijeru Dragojević je graditi s pet godina, kada mu je otac kupio usnu harmoniku uz koju je zabavljao djecu iz svoje ulice i putnike na brodu od Splita do Vele Luke na Korčuli. Osim glazbe, Oliveru je mnogo značila Vela Luka u kojoj je obavezno provodio svoja ljeta.

Kamen temeljac jedne od najuspješnijih karijera u nas postavljen je na splitskim festivalima šezdesetih, sedamdesetih. Slijedili su vječni hitovi od Vjeruj u jubav, Malinkonija, Skalinada, Oprosti mi, pape, Karoca, Galeb i ja, a poslije Cesarica, čime je postao strasno obožavan među najširom publikom i kritikom.

Nakon prošlogodišnje obljetnice, na povratku iz Vela Luke brodom prema Splitu, zaorila se pjesma njegovih prijatelja. Tada su zapjevali Ante Gelo, Tedi Spalato i "zbor" Jadrolinije


Manifestacija 'Trag u beskraju' u Veloj Luci

Ante Gelo i ove je godine na obljetnicu Oliverove smrti u Veloj Luci gdje sudjeluje na manifestaciji 'Trag u beskarju' koji traje do 31.srpnja.

Cijeli posljednji tjedan srpnja Vela Luka je posvetila Oliveru: manifestacija 'Trag u beskraju' je 27. srpnja otvorena izložbom 'Oliver u Luci / Luka u Oliveru', a vrhunac je veliki koncert na kojem večeras, 29. srpnja nastupaju Nina Badrić, Petar Grašo, Petar Dragojević i Oliverovi Dupini, uz mnoge glazbenike, gudački orkestar, dirigenta Alana Bjelinskog, a sve pod vodstvom producenta Ante Gele.
Vela Luka Olivera nosi u srcu

Za sutra, u četvrtak 30. srpnja, najavljen je koncert naziva 'Evo mene među moje' na kojem će mlade snage hrvatske glazbene scene pjevati pjesme koje su zahvaljujući Oliverovim izvedbama postale evregreeni hrvatske glazbe. Na tom koncertu nastupit će: Mia Dimšić, Vinko Ćemeraš, Albina Grčić, Marko Kutlić, Matija Cvek, Uršula Najev, Dino Jelusić, Iva Ajduković, Antonela Đinđić, Jure Brkljača, Sabrina Hebiri, Petra Oreč, Dino Perić, Alen Đuras, Josip Palameta i Petra Roško.

Tjedan sjećanja na Olivera u Veloj Luci završava u petak, 31. srpnja uz večer jazza i koncertom Ines Tričković i benda.

Zbog epidemiološke situacije, svi će se koncerti održati na pjaci ispred crkve sv. Josipa. Sva događanja će se održati prema mjerama i preporukama HZJZ-a.

Zato je Vela Luka omogućila je i druge načine praćenja koncerata – prijenos uživo bit će na Max TV-u, Youtube kanalu i Facebook stranici HT-a te na Narodnom radiju, a koncerte će se moći se pratiti i s brodova i iz ugostiteljskih objekata u Veloj Luci kao i preko dva video zida u samom centru mjesta (Mala riva, park).

- Iako je za našu obitelj taj dan posebno težak, osjećamo ponos kada vidimo s koliko ljubavi svi pristupaju takvom događaju. Ne želimo nikoga izdvajati jer svi uključeni daju maksimum, najmanje što mi kao familija možemo je svima neizmjerno zahvaliti. Posebno nas veseli to što je glazba u prvom planu kako bi i on sam htio. Bez obzira na to što nismo u organizaciji tih događanja, upoznati smo sa svim i to još jednom pokazuje koliko poštovanja imaju svi prema njemu. Hvala svima i nadamo se da je ovo tek početak jedne lijepe muzičke i ljudske priče, poručili su članovi obitelji Dragojević.

Iz Vele Luke za jesen najavljuju i velikim projektom adaptacije Centra za kulturu, u kojem će biti smještena Memorijalna zbirka Olivera Dragojevića.

- Želimo se odužiti našem velikom glazbeniku i očuvati uspomenu na njegovo djelo. Istovremeno, osmišljavaju se i drugi sadržaji s ciljem da Vela Luka postane središnje mjesto evociranja uspomene na njegovo stvaralaštvo, a manifestacija 'Trag u beskraju' svakako je jedna od njih. Dvije godine nakon njegova odlaska i dalje nas okuplja, i dalje nas povezuje, istaknula je Katarina Gugić, načelnica Općine Vela Luka.

Ante Gelo se iz Vele Luke, zajedno s Vinkom Barčotom, skladateljem, tekstopiscem i Oliverovim prijateljem, jutros video-pozivom uključio u emisiju Dobro jutro, Hrvatska: