Splitsko ljeto: Calvinove 'Teške ljubavi’ između stvarnosti i iluzije

Na 66. Splitskom ljetu premijerno je u ponedjeljak izvedena dramska predstava 'Teške ljubavi', zajednička produkcija Hrvatskog narodnog kazališta Split i splitskog Gradskog kazališta mladih, nastala po pripovijetkama Itala Calvina.

Riječ je o kazališnom omnibusu, nastalom dramatizacijom nekoliko pripovijetki iz istoimene zbirke talijanskog klasika Calvina – to su ljubavne zgode, pustolovine iz svakodnevice, miješanje stvarnosti i iluzije... sve podvučeno teškoćama u komunikaciji.

'Teške ljubavi' za scenu je prilagodio Ivan Penović, a u režiji Aleksandra Švabića odigrane su premijerno na splitskom Sustipanu.

- Bilo je jako interesantno. Ja sam došao s nekakvim strahom od vremena, od uopće materijala s kojim ćemo raditi, naravno i od nepoznavanja ostalih autora tj. glumaca, ali bilo nam je toliko lijepo da sam i dalje iznenađen, rekao je Aleksandar Švabić.

Predstavu su, kažu, radili u hodu, bio je to proces i istraživanje. Glumci hvale raskadriranost, gustoću različitih događaja na sceni, jake karaktere likova.

- Ti trenuci koji se njima događaju toliko su snažni da sutradan se zapravo ničega ne sjećaju; to je jedna vrsta apsurda, svojevrsni teatar apsurda, dojam je Lidije Florijan, glumice GKM Split.

Zanimljiva je podjela uloga - ženski likovi dolaze iz Gradskog kazališta mladih Split, muški glumci su iz splitskoga HNK-a.

- Ljetna je atmosfera, i ovim što smo sklapali zadnjih mjesec i po dana, vjerujem da smo uspjeli napraviti ljetnu predstavu na temu pisca. Mislim da je Ivan kao dramaturg izvukao stvarno maksimum, napomenuo je Mijo Jurišić, glumac HNK Split.

Predstava se još triput reprizira na Splitskom ljetu, a u idućoj kazališnoj sezoni igrat će se na sceni Gradskog kazališta mladih Split.