Ljetna ZOO škola

Već tradicionalno tijekom školskih praznika u osječkom ZOO vrtu organizirana je i ljetna škola u kojoj se djeca upoznaju s brojnim divljim životinjama.

Ovogodišnja ZOO škola posebno je zanimljiva, jer su vukovi dobili tri nova člana.

Svaki radni dan tijekom prijepodneva djeca se na prezentacijama i interaktivnim radionicama te obilaskom ZOO vrta upoznaju s njegovim stanovnicima. Za svaki je tjedan određena tema, primjerice kako se životinje glasaju ili brinu za svoje mlade. Mnogi su već bili i u zimskoj školi.

- Sin je poželio doći i na ovu ljetnu školu.Svaki dan uče o nekoj novoj vrsti životinja, druže se igraju se, a osim toga to je dobar način da praznike kvalitetnije provedu, govori Ljerka Jukić Matić.

Vukovi osječkog ZOO vrta dobili su pomladak, tri vučića. To je ujedno priznanje za kvalitetu u brizi i skrbi za životinju kojoj su napravljene nastambe prirodnog ambijenta.

- Ova naša za vukove je 6000 četvornih metara.I kao što se može vidjeti, uistinu je prirodni ambijent. Imate šumu, imate proplanke,i mate travu,i mate mjesta za skrivanje vukova. Dakle, sve ono što vukovi imaju i u prirodi, naglašava Tatjana Šalika Todorović, zoologinja, ZOO vrt Osijek.

ZOO vrt organizira prezentacije i interaktivne radionice.

- Na primjer kada smo radili zmiju, djeca su je mogla držati, vidjeti da to nisu opasne životinje, da se ne moraju bojati,već da su to životinje koje moramo cijeniti i zaštititi. Kroz radionice uče da moramo čuvati svoju prirodu i kako se trebamo ponašati prema životinjama, govori Tea Pavlović, edukatorica, ZOO vrt Osijek.

Iz osječkog ZOO vrta upozoravaju posjetitelje da se zbog neznanja ne ponašaju neodgovorno prema životinjama te da ne bacaju razne predmete i hranu u njihove nastambe.

- Mi imamo nutricionista koji se bavi kreiranjem menua za životinje i onda ako im posjetitelji bacaju hranu koja im nije prilagođena njihovoj ishrani može doći do probavnih tegoba. Nažalost vidjeli smo prije nekoliko dana u zagrebačkom ZOO vrtu kako je završila morska lavica i njeno mladunče, govori Vjeran Marijašević, UNIKOM Osijek.

Ako želite da vam dijete provede ugodno prijepodne u ZOO vrtu i nauči nešto novo o životinjama, sutra i preksutra tema je merkati i čimpanze te njihova briga za potomke.