Stefanovski uživo za Dnevnik HTV-a uoči večerašnjeg koncerta u Zagrebu

U sklopu Festivala sv. Marka večeras će se, ispred zagrebačkog HNK, održati koncert makedonskog gitarističkog virtuoza Vlatka Stefanovskog.

No, koliko će ljubitelja njegove i glazbe kultnog makedonskog rock-jazz sastava "Leb i sol", moći biti na koncertu, s obzirom na epidemiološke mjere?

- Sjedećih je mjesta oko 100, no zasigurno će interes biti puno veći. Srećom, sve je na otvorenom, ulaz je slobodan, izvijestila je uoči koncerta, uživo za Dnevnik HRT-a reporterka Anja Cerar.

Da se pandemija odrazila i na vrhunske glazbenike, potvrdio je i sam Vlatko Stefanovski. U vrijeme pandemije, kazao je, nastupa je bilo vrlo malo.

- Vrlo malo, skoro nikako. Morali smo se prilagoditi, ali sam iskoristio sve to vrijeme "lockdowna" da snimim svoj novi album. Na svu sreću imam kućni studio pa smo sin i ja sišli dolje i nismo izašli jedno pet mjeseci i rezultati su veoma dobri, kazao je Stefanovski.

U cijelom tom "ludilu", dodao je, pokušao je sa svojim suradnicima biti konstruktivan učiniti nešto dobro.

- Ovo je nešto što nadilazi moj racio i intuiciju. Nisam mogao ni sanjati o ovome, toliko je kontroverzi u pitanju da još uvijek ne mogu "smisliti" o čemu se tu zapravo radi, rekao je.

U zadnjih pet mjeseci, kazao je, imao je samo tri nastupa.

- Jedan je bio online za kamere i dva jazz festivala u Bugarskoj. Ali u ovim okolnostima, čestitam svima koji imaju hrabrosti i volje da organiziraju muzički festival ili bilo koju kulturnu manifestaciju, rekao je Stefanovski.

Večeras će zagrebačkoj publici svirati materijal sa svoga posljednjeg akustičkog albuma "Materinji jezik".

- Naravno, vratit ću se i unazad i odsvirat ću neke značajnije hitove iz moje, prilično duge, karijere, rekao je Vlatko Stefanovski.

Koncert večeras u Zagrebu počinje u 21 sat, a već sutra, Stefanovski nastupa u Splitu, na Splitskom ljetu.