Toplinski udar: Evo na što sve morate jako paziti

Toplinski val traje već nekoliko dana i neće tako brzo proći, nije na odmet podsjetiti kako se treba ponašati da si olakšali ovo razdoblje.

Dugo smo čekali ovo toplo vrijeme i temperaturu iznad 30°C , često čujemo informacije o tome kako se trebamo ponašati na visokim temperaturama, uzimamo ih zdravo za gotovo, ponekad i zaboravljati, stoga ih je dobro ponoviti. Kako se ponašati i kako zaštititi od vrućine podsjetila je Katarina Zorić, glasnogovornica Hrvatskog crvenog križa:

- U posljednjih nekoliko godina prate nas visoke temperature, trebamo voditi računa o sebi i ljudima oko sebe. Kao prvo izbjegavati vrijeme kad je najjače sunce, od 10 do 17 h, to naročito vrijedi za starije osobe i osobe sa zdravstvenim problemima. Treba piti puno tekućine, naročito vode, izbjegavati alkohol, kofein, teške čajeve, oblačiti se lagano, po mogućnosti odjeća od prirodni materijali i svijetlih boja. Ako slučajno primijetite da nekome u vašoj okolini nije dobro zbog visokih temperatura, tu osobu treba što prije rashladiti, novinama ili lepezom, skidati sloj po sloj odjeće, dati da popije puno vode,  a ako je nešto ozbiljnije treba nazvati liječnika.

Kada su visoke temperature i kad je kože izložena suncu obavezno treba  koristiti kreme s visokim zaštitnim faktorom. To posebno vrijedi za mlade djevojke, a i druge,  koji vole koristiti sunce kako bi potamnili, dobili lijepi ten. Kako preporučuje gospođa Zorić koristite visoke zaštitne faktore kako bi izbjegli bolesti.

Visoke temperature mnoge su izmamile i na kupališta, ne samo na more, nego i na rijeke, jezera. Katarina Zorić napominje da idemo na hrvatska kupališta gdje su i spasilačke službe.

- Na žalost, od početka sezone već je bilo nekoliko slučajeva utapanja, a kako bi se to spriječilo bitno je da svatko od nas preuzme odgovornost, moramo procijeniti svoje plivačke sposobnosti, ne smijemo ih precijeniti.  Treba voditi računa na koja mjesta idemo na kupanje, uvijek je dobro u društvu, nikada sami, trebamo poštivati znakove oko kupališta.

Zorić je posebno naglasila:

- Osobito treba voditi računa ako se kupate u slatkoj vodi, u jezerima i rijekama, gdje je smanjena plovnost, gdje zna dolje biti granja, u rijekama je i struje, tamo treba još veći oprez.

Trebamo paziti i na temperaturni šok, osobito u rijekama, jezerima, ali i na moru jer utječe na ljudski organizam. Iz Crvenog križa ponavljaju, ne ići sam na plažu, kupanje, biti u društvu jer nikada se ne zna kome i tko može pomoći.