Vandali porukama mržnje uništili radove Igora Grubića na MSU-u

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) osudilo je sramotnu vandalizaciju umjetničkog djela Igora Grubića na zgradi zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti i nazvalo je kulturocidom, a reagirali su i kustosi MSU-a.

Grubićeve grafite Mickeya Mousea izvedene u stilu Banksyja, nazvane po pjesmi grupe T-rex 'You wan’t fool children of the revolution', nepoznati je počinitelj u noćnim satima s utorka na srijedu išarao ustaškim znakovljem i desničarskim porukama protiv Antife i 'komunjara'.

- Nakon što nam je vjetar razvalio garažna vrata, nova pošast je ušla u MSU, poručila je na Facebooku kustosica u MSU-u Leila Topić, koja je fotografijama i zabilježila vandalski čin.

Sramotni čin je putem Facebooka komentirao i Tihomir Milovac, kustos MSU-a i zastupnik u zagrebačkoj Skupštini, koji je i predložio sankcije za zasad nepoznate počinitelje.

- Klinci koji su škrabali po zidu, posve je očito, ne znaju ništa. O politici, o društvenim i ekonomskim uređenjima, o kulturi i umjetnosti pogotovo. I da, ne znaju engleski jer da znaju razumjeli bi ironijsku dimenziju ovog umjetničkog iskaza, smatra Milovac.

Dodao je da je očito da 'nisu prepoznali Mickey Mousea, tekst pjesme Marca Bolana i T Rexa, ne znaju tko su Robespierre, Danton, što je to Francuska revolucija i građansko društvo, što u povijesti znači Trotsky...

- I na kraju što bi to bila 'spiritualna revolucija'. To je tragedija hrvatskog društva, prije svega obrazovanja koje proizvodi ljude s neznanjem, ali s izraženom ignorancijom. Pogotovo je odgovoran politički oportunizam koji klince učvršćuje u osjećaju samodostatnost i isključivosti bez ikakve potrebe za propitivanjem i samokritikom, poručio je Milovac na društvenoj mreži.

Umjetnik je rad u garaži MSU-a izveo godine 2009. uz pomoć studenata zagrebačke Akademije likovne umjetnosti u povodu otvorenja nove zgrade MSU-a, sa sloganima o društvenoj i osobnoj revoluciji, zapadnjačkim vrijednostima u tranzicijskim okolnostima.

- Svaka vrsta vandalizacije nad umjetničkim radovima u javnom prostora kažnjiva je i svojevrsni kulturocid, ističu iz HDLU-a.

Dodaju kako su radovi koje oni i njima slične organizacije provode u javnim prostorima imaju intenciju estetizacije, za bolju i ljepšu vizuru Grada Zagreba, a u skladu sa svojim poslanjem dužim od 150 godina da razvijaju vizualnu kulturu i potiče umjetničko stvaralaštvo.

Igor Grubić međunarodno je priznat i višestruko nagrađivani umjetnik te dugogodišnji član HDLU-a. Kao multimedijalni umjetnik djeluje od početka devedesetih, realizirajući umjetničke intervencije u javnom prostoru, performanse, fotografiju i video radove.

Od 2000. godine radi kao producent i autor dokumentaraca, televizijskih reportaža i društveno angažiranih reklama.

Iz MSU-a su poručili da se traže počinitelji, te da će se rad obnoviti i ponovno izvesti uz pomoć šablona i samog umjetnika.