Objavljen novi termin Pulskog filmskog festivala

Prema odluci Festivalskog vijeća, ovogodišnji 67. Pulski filmski festival održat će se od 29. kolovoza do 4. rujna uz poštivanje epidemioloških mjera koje u tom razdoblju budu na snazi, priopćeno je iz direkcije Pulskog filmskog festivala.

Festival će otvoriti već prije najavljeni hrvatsko-švicarski film ‘Mare’ redateljice Andreje Štake, koji je temeljem prijedloga hrvatskog producenta na Festivalskom vijeću, a sukladno Statutu Festivala, uvršten u natjecateljski program hrvatskog filma, budući da je sudjelovanje hrvatskih filmskih umjetnika u tom filmu većinsko.

Inače, festival se trebao održati od 18. do 26. srpnja, ali je odlukom županijskog Stožera civilne zaštite zbog pogoršanja epidemiološke situacije s koronavirusom otkazan, odnosno  odgođen do početka rujna.

U Hrvatskom programu za Zlatne Arene natjecat će se 16 filmskih naslova, od kojih pet u programu Hrvatskog filma i 11 u programu Manjinskih koprodukcija.

'Pula u Zagrebu' od 30. srpnja do 1. kolovoza

Filmski program ‘Pula u Zagrebu’, koji tradicionalno predstavlja filmove s Pulskog filmskog festivala, od 30. srpnja do 1. kolovoza donosi izbor igranih i dokumentarnih filmova u Kino Metropolis MSU-a i KIC.

U Kinu Metropolis MSU prikazat će se filmovi ‘Glas’ redatelja Ognjena Sviličića, o mladiću koji se sukobljava sa svima zbog svojih stavova te ‘Ideš? Idem!’ redatelja Ljube Zdjelarevića, doku-igrano djelo koje je okupilo najpoznatije regionalne youtubere.

Tu je i, prvi put u Zagrebu, nagrađivani ‘Bog postoji, njeno ime je Petrunija’ redateljice Teone Strugar Mitevske, koji je na prošlom izdanju festivala ovjenčan Zlatnom arenom za najbolju režiju u programu Manjinske koprodukcije.

Kino KIC prikazuje dokumentarce ‘Izidor Popijač Žiga Bednjanski’ o samoukom zagorskom umjetniku redatelja Sergija Michielija, ‘Izlazite li vanka?’ redateljice Ines Jokoš, topla priča s protagonistima 'treće dobi' te ‘Kula smrti’ redatelja Bernardina Modrića o jednom od najvećih i medijski najignoriranijih zločina nad Hrvatima u Domovinskom ratu - u ličkom selu Široka Kula nedaleko Gospića.

Ulaz na projekcije filmova u sklopu programa 'Pula u Zagrebu' je slobodan.
'Mare' otvara 67. Pulski filmski festival