Dinko ljubitelj starih bicikala

U malom mjestu Batrina, točno na pola puta između Slavonskoga Broda i Nove Gradiške, dom je Dinka Glada, itekako poznatog ljubiteljima oldtimera.

Dinkov hobi je, naime, obnova starih bicikala. I to ne bilo kakva obnova. Svaki bicikl uređen je u stilu starih, možda već zaboravljenih vremena. 

Dinko od najranijeg djetinjstva obožava sve što ima kotače. Inače, to je i obiteljsko nasljeđe. Tako je prije 8 godina počeo sam sebi sklapati bicikl. Nije radio, nije imao za novi.

- Krenulo je s viškom vremena i onda se pretvorilo u nekakav hobi koji me opušta, a u konačnici se hobi pokaže na neki način i koristan, govori Dinko Glad iz Batrine.

Za svaki bicikl koji je napravio bio je nadahnut bližom ili daljom prošlošću, od, na primjer, čuvene američke serije MASH do svjetski poznatog stripa Alan Ford.

- Uglavnom je to oživljavanje starih bicikala u smislu „retro looka”, u smislu njihove modernizacije. Bilo je tu nešto restauracija, ali ne bih se usudio reći da sam restaurator u onom pravom smislu riječi, da nešto dovedem do 100 posto izvornog stanja, naglašava Dinko.

Ima u njegovu dvorištu svega što ima kotače. Pa i čuvene vespe. Bicikli i dijelovi traže se na sve strane.

- Sa svih svojih putovanja kad sam se vraćao, ljudi se vraćaju s magnetima, suvenirima i ostalim, ja sam se vraćao s dijelovima za bicikle. Tako da imam dijelova za bicikle koji doslovnu potječu sa svih strana Europe i svijeta. Volim takve stvari i taj duh starih vremena, tako da vrlo rado posjetim i antikvarijate i muzeje i buvljake po drugim europskim zemljama, govori Dinko.

Do danas je, kaže, retro bicikala napravio više od 50. U doba potpune karantene zbog koronavirusa hobi je postao mnogo više - ispušni ventil.

Postao je već poznat i na raznim druženjima oldtajmera na sajmovima antikviteta. A najzanimljivije smo ostavili za kraj. Koji je Dinkov stvarni posao.

- Moje pravo zanimanje je dipl.pravnik, moje zvanje i moj posao apsolutno nema nikakve veze s biciklima, nego ima veze s papirom, zaključuje Dinko.