Rijeka 2020: putovanje od 1980-ih do danas u bivšoj tvornici 'Benčić'

Riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti postavio je projekt u kojem su predstavljeni ključni trenuci i poetika koji su se križali na novijoj suvremenoj riječkoj art-sceni u posljednjih 30-ak godina. Riječ je o izložbi ‘Art/Rat/Tranzicija’, otvorenoj u novom prostoru Muzeja u nekadašnjem kompleksu tvornice Benčić.

Umjetnička predviđanja na prijelazu iz 1980-ih u 1990-te godine do danas, predstavljeni su radovima stotinjak umjetnika iz zemlje i inozemstva.

- Tu su radovi koji su se nalazili na važnim izložbama početkom 1990-ih, kao što je 16. Bijenale mladih koji se otvarao na dan kad je JNA napao Sloveniju i kad se ti radovi zapravo kasnije nisu mogli vratiti, napominje Kora Girin, voditeljica programa MMSU-a Rijeka.

Tu su i dokumentacijski radovi o stradanju Dubrovnika, a izložbom su uz tradicionalne obuhvaćeni svi žanrovi suvremenih i izvedbenih medija do instalacije isprepletenih slova Art-Rat što upućuje na naslov izložbe.

- Politika je utjecala na scenu koja je bila vrlo jaka i živa umjetnička scena. Nne mislim tu ni na kakve političke konotacije. Bila je jako prožeta i živa i na neki način je održana, naročito u Rijeci, ističe Branko Cerovac, kustos izložbe.

Uz kustosa Cerovca u konceptu izložbe sudjelovao je ravnatelj MMSU Slaven Tolj kojemu je ovaj projekt kruna dosadašnjeg rada.

- Mislim da je ovo jedan jako osobni oproštaj Slavena Tolja. Mislim da je pokušao zatvorit jedan luk od 1990-ih kad je počinjao. To je vrijeme, koje je također obilježilo početak rata, a tu je i paralela s 2020. koja je trebala biti velika godina kulture, a postala je godina novog rata, antivirusnog, komentira Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu grada Rijeke.

U sljedeća dva mjeseca, koliko je otvorena, izložba će imati izmjene u postavu. Riječ je o projekcijama vezanim uz budućnost i razvoj situacije s Artom nakon 2020. godine.