OPG Hubzin iz Čabraja

Sedmu godinu zaredom Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, uz podršku Hrvatske radio televizije i Hrvatske zajednice županija provode projekt "Zlata vrijedan" - izbor najboljih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u Hrvatskoj. Natječu se 24 obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

U današnjoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavio se OPG Hubzin iz Čabraja, seoskog naselja u sastavu Križevaca.

Još kao učenica 8. razreda Martina Hubzin iz Čabraja, seoskog naselja u sastavu Križevaca u školskoj zadaći na temu Moj životni uzor napisala je:

- Moja obitelj bavi se poljoprivredom, proizvodnjom mlijeka. To je fizički težak posao i posla ima cijeli dan. Meni to nije nikakav problem. U svemu što radim vidim smisao jer imam dobar uzor, to je moj tata. On je glava obitelji, drži sve konce u rukama. Uspješan je i zna što radi. Pametno ulaže u gospodarstvo, a gdje god dođe u društvo ljudi ga vole i cijene.

Trinaestogodišnja Martina poželjela je tada ostati na gospodarstvo proširiti ga i s obitelji graditi njegovu budućnost. Deset godina poslije to joj se i ostvaruje. Prvo je  završila Srednju gospodarsku  školu u Križevcima, smjer poljoprivredni tehničar, a sad je na 3. godini ZOO tehnike na Visokom gospodarskom učilištu.

Svoju budućnost vidi na gospodarstvu gdje misli nastaviti posao svog uzora, svog tate, kojem je od malena pomagala i ljubav prema ovom poslu se nastavila.

OPG Hubzin danas se bavi proizvodnjom mlijeka, uzgojem krava i junica Simentalske pasmine. 1996. Miroslav Hubzin je sa suprugom preuzeo gospodarstvo. Krenuli su sa štalom u kojoj su bile 3 krave i jedna junica, kupili još dvije junice i tako je sve krenulo. Imaju 29 muznih krava, 11 junica, 4 odraslih teladi i još 2 mala teleta.

Miroslavovo najveće uzdanje je znanje, a najveće mu je ulaganje u znanje triju kćeri. Dvije od njih školovale su se na Visokom gospodarskom učilištu i osposobljavale za samostalno vođenje gospodarstva i važna su pomoći i spona u razvoju gospodarstva. Kćer Martina zna koje su potrebe gospodarstva, a kako treba ulagati objasnila je:

- Trebaju nam definitivno veći strojevi i bolja farma kako krave ne bi bile  na vezovima. To bi nam olakšalo posao, kao i veća ispaša. Treba unaprijediti ovo  gospodarstvo.

Iako je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu u svakom slobodnom trenutku obiteljskom gospodarstvu pomaže i najmlađa kći Katarina. Sve tri sestre od malena pomažu roditeljima, aktivno su sudjelovale u poslu. Katarina dodaje:

- Nama svima trima bilo bi nam žao bilo da to sve što je tata stvarao jednog dana propadne i pošto nije imao sina da barem jedna kćer ostane na gospodarstvu, to sve podržava i nastavi, da ne propadne sav njegov trud.

Prošle godine i EU fondove koristili su za mjeru obnovljivih izvora energije, uložili su u postavljanje foto naponske elektrane solarnih panela. Proizvedenu energiju koriste na gospodarstvu za poboljšanje proizvodnje gdje već  postižu odlične rezultate. U prosjeku,  svaka Simentalka krava daje 7500 kg mlijeka. Na godinu isporučuju oko 250 000 kg mlijeka.

Obitelj Hubzin obrađuju 30 hektara  zemlje, imaju livade, siju sijeno, travu, pšenicu, sve skupa imaju dovoljno hrane za svoje potrebe.

Beskrajno poštovanje triju kćeri prema roditeljima, razumijevanje i zajedništvo recept su uspjeha ovog OPG-a. Pametno ulaganje bez zaduživanja i postupan rast gospodarstva, izvanredan spoj struke, znanja i entuzijazma neprocjenjiva je vrijednost i jamstvo OPG Hubzin iz Čabraja.