Sve o Domovinskom ratu na usluzi HRTi

Više od 50 dokumentarnih filmova i serija te više stotina sati snimljenog materijala o Domovinskome ratu na multimedijskoj usluzi HRTi!

Prvi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman i ministar obrane Gojko Šušak na sastanku na Brijunima 31. srpnja 1995. okupili su svoje najodgovornije zapovjednike kako bi izradili završnu strategiju za vojno-redarstvenu akciju Oluju.


Godina Oluje

Rano ujutro 4. kolovoza 1995. počela je vojna akcija Oluja. Njezina ključna komponenta bila je napredovanje hrvatskih snaga u dvije faze. U prvoj bi se fazi tzv. Krajina presjekla na pola istodobnim napadima iz različitih smjerova. To bi ispunilo preduvjet za drugu fazu prema kojoj bi se hrvatske snage susrele kod Otrića, a time bi Knin bio stavljen pod nadzor.

- Mi moramo biti ti koji ćemo pustiti tko želi ostati neka ostane, a s druge strane tko želi ići mi ga nećemo zadržavati, rekao je general zbora Pavao Miljavac, pomoćnik načelnika Glavnoga stožera OS RH u dokumentarnoj seriji "Godina Oluje".

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su, nakon četiri godine okupacije, područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, nešto manje od 10 500 četvornih kilometara. Serija u četiri nastavka daje cjelovitu sliku o vojno-redarstvenoj operaciji, ali i svemu što joj je prethodilo na diplomatskome, političkome i vojnome planu.


Godina Oluje

Tko je zapravo bio dr. Tuđman i što o njemu misle njegovi nasljednici i građani Hrvatske? U "Predsjedniku" se u deset epizoda prikazuje život Franje Tuđmana, osnivača moderne hrvatske države i prvog hrvatskog predsjednika. Ratovi, ubojstva roditelja i prijatelja, osobni usponi i padovi, politički obračuni, montirani sudski procesi, politički savezi, izdaje, pobjede... Dvadeset godina nakon njegove smrti otkrivamo zašto je Tuđman uspio u onome u čemu politički vođe hrvatskog naroda prije njega nisu!


Predsjednik

Kažu da je bio čovjek od riječi, težak za pregovore, nepokolebljiv u provedbi odluka… Svjetski su ga političari poštovali i vjerovali mu, a dio domaće javnosti i medija nastojao ga je diskreditirati. Iako je prošlo više od 20 godina od njegove smrti, o njemu se još malo zna. Tko je bio ratni ministar obrane pobjedničke Hrvatske vojske pogledajte u filmu"Gojko Šušak – Pobjednik iz sjene".


Gojko Šušak - Pobjednik iz sjene

U katalogu videoteke su i biografske priče o karizmatičnom generalu Petru Stipetiću i generalu Janku Bobetku. Donosimo serijal o generalu Anti Gotovini, film o Andriji Matijašu Pauku, legendi Domovinskoga rata i njegovoj tragičnoj pogibiji predzadnjeg ratnog dana. Među ostalim, donosimo priče o zbivanjima tijekom Domovinskoga rata sa stajališta sudionika ratnih akcija i mještana s ratom zahvaćenih područja.

O veličini i žrtvi čovjeka govore svjedočanstva junaka i istinskih heroja te suboraca onih čiji su položeni životi zalog samostalne Hrvatske. Sudionici vojnih akcija pripovijedaju o njihovu tijeku i strategijama, pritom opisujući i svoje emotivne doživljaje vezane uz rat i ponos koji danas osjećaju.


Istinom do pobjede - perom i kamerom kroz Domovinski rat

Uz potresne priče o stradanju civila i djece, donosimo i dramatične priče s mnogih bojišnica, od Dubrovnika do Vukovara, te o zatočenicima iz okupiranog Knina. Najtežu sudbinu preživjeli su oni zatvoreni u staroj bolnici. Njihova svjedočenja o zarobljavanju, torturama, ponižavanjima i ubojstvima donosimo u dva dijela u filmu "Zatočenici kninskih zatvora". Mnogi su bili civili, njihova sudbina ovisila je o popuni broja za razmjenu. Kakva su zvjerstva morali preživjeti – svjedočili su oni sami.


Ni krivi, ni dužni

Istražili smo i dokumentirali nekoliko najpotresnijih priča i sudbina djece čije su snimke i fotografije u vrijeme Domovinskoga rata 1991. godine obišle svijet. Tek nakon njihove objave svjetska je javnost počela razumijevati razmjere zla koje su neprijatelji hrvatske države počinili u vrijeme raspada Jugoslavije u filmu "Ni krivi, ni dužni".

U serijalu "Junaci Domovinskog rata" upoznajemo i "malo poznate" hrvatske branitelje, koji su iz domoljublja bili spremni dati vlastiti život za domovinu.


Junaci Domovinskog rata

Jedan je od njih svakako i pričuvni policajac Mile Blažević-Čađo, koji se opasan eksplozivom bacio na oklopno vozilo pobunjenih Srba. Svojom akcijom i žrtvom spasio je mnogobrojne civile kojima su se Srbi koristili kao "živim štitom". Takvih se junaka uvijek prisjećamo i ne zaboravljamo ih.

Uz ostvarenja u kojima pripadnici pojedinih gardijskih brigada govore o gorko-slatkom i ponosnom vremenu stvaranja hrvatske države, donosimo i "Priče o veteranskom uspjehu", serijal o braniteljima koji su unatoč proživljenim traumama danas pronašli novi smisao u životu i oplemenili vlastitu okolinu.


Priče o veteranskom uspjehu

Kod svih je prepoznatljiv i optimizam s kojim su nastavili živjeti kao pripadnici ili veterani Hrvatskih oružanih snaga. Zahvaljujući seriji, o njihovim zaslugama u obrani domovine doznala je šira javnost. Epizode su snimljene u različitim krajevima Hrvatske.

Više od dva desetljeća nakon završetka Domovinskoga rata, u Hrvatskoj se ne zna sudbina 1903 osobe, one se još vode kao nestale. Kako je i koliko njihov nestanak utjecao na živote njima najbližih osoba, doznajte u filmu "Kad vrane zapjevaju".


Kad vrane zapjevaju

Podsjetimo, prema podacima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata, u Oluji je poginulo 196 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, najmanje 1100 je ranjeno, a 15 ih je nestalo. Zato se u znak zahvale hrvatskim braniteljima, od 2008. godine, uz državni blagdan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluje, 5. kolovoza slavi i kao Dan hrvatskih branitelja.Sve o Domovinskom ratu na usluzi HRTi.