Međimurje: Besplatne radionice za djecu i mlade

Djeci i mladima u Međimurju ljeto nije nimalo dosadno. Mnogi su praznike iskoristili da nauče programirati ili steknu znanja iz elektronike, robotike i 3d modeliranja. Naravno, uz stručno vodstvo na informatičkim radionicama.

Djeca i mladi koje zanima informatika i koji svoje slobodno vrijeme većinom provode pred računalom, ovo su ljeto dobili priliku naučiti nešto novo i proširiti svoje znanje. Za njih su u sklopu projekta "Kaj buš STEM?" organizirane besplatne radionice.

- Po svakoj skupini smo planirali po 15 djece iz razloga ove situacije COVID-a. Tako da djeca budu razmaknuta međusobno, a ujedno ono što je velika prilika da kroz ljetni period djeca na zabavan, kreativan ali i zanimljiv način nešto nauče, rekao je voditelj projekta Dejan Drabić.

Najmlađi školski uzrast - učenici od 2. do 4. razreda, kroz igru uče osnove programiranja.

- Cilj radionice je  kao što i samo ime govori da učenike uvedemo u to početno programiranje.Vrlo je sve jednostavno, sve je vizualizirano, učenici vide što rade, kazala je voditeljica radionice Dunja Škvorc.

Najviše im se sviđa to što sami mogu izraditi različite sadržaje.

- Naučila sam kako napraviti da likovi govore, kako pokretati likove i kako napraviti nekakve animacije, dodala je polaznica radionice Tina.

- Mi sada nešto radimo da nekakva raketa mora spasiti ovog psa i onda da dođe na ovaj planet, naglasio je polaznik radionice Juraj.

Svijet tehnologije ovom naraštaju nije stran, stoga je važno da od najranije dobi dobiju temelj za daljnje usavršavanje.

- Mi razmišljamo što će biti s tom djecom za 10 ili 15 godina, kada će oni stati u krug svjetske populacije da konkuriraju sa svojim znanjima i vještinama, pa smo odlučili da im mi danas udahnemo nove vrijednosti ili nove poglede na budućnost, istaknuo je Drabić.

U 12 školskih sati naučit će osnove rada u Scratchu, grafičkom programskom jeziku za početnike.

- Vrlo brzo uče i radimo na principu pogrešaka i pokušaja. Dakle, oni pokušavaju sami to napraviti i to im jako dobro ide, dodala je Škvorc.

Organizatori su zadovoljni odazivom, 100-tinjak polaznika u 5 radionica. Zbog velikog interesa, neke od njih ponovit će idući mjesec.