Iz Rima u Radučić

Bezbrojna su pusta sela u dalmatinskom zaleđu, no ima i onih koji u tom krševitom kraju vide priliku za dobar život. Donosimo piču o obitelji koja je Rim zamijenila malim selom u blizini Knina.

Radučić nadomak Knina. Naizgled sasvim obična kuća. No nju čuva - češka vučica - Arka. I riđan Mosor. To je dom obitelji Borović-Mari.

- Meni je oduvijek ovdje bilo lijepo, meni su odavde baka i djed, meni je ovdje jako lijepa sjećanja iz djetinjstva, a Paolo kad je došao, njemu je to bilo potpuno oduševljenje, rekla je Brankica Borković , Radučić.

Toliko da ostavljaju sve u Rimu - stan, dobro plaćene poslove, karijere...

- Komentar je bio -potpuno ste ludi, dodala je Brankica.

Na škrtoj zemlji sade smilje, plantažu badema. Uz pomoć novca iz fondova Europske unije - grade laboratorij za prirodnu kozmetiku. I ovdje rade od jutra do mraka.

- Ali je drugo, drugo, mi imamo kontakt, više nego raditi recimo u zatvoreno, neke prostore klima, to neću više,ja volim više ovako živit kad je ledeno- ledeno je kad je toplo-toplo, rekao je Paolo Mari, Radučić.

Izazova je bilo i previše: u Radučiću nema vode, a tu je i zamršena hrvatska birokracija.

- Dobro smo se namučili, oznojili, trebalo je imati jako debelu viziju da vidite nešto što ne postoji i onda kad vam je jako teško, naglasila je Brankica.

A postalo je i teže - jer kad su već napravili svoju liniju proizvoda -  počela je pandemija. No od planova ne odustaju.

Počet će proizvoditi magareće mlijeko, ali i pčelinje proizvode. Cilj - domaći proizvod vrhunske kvalitete. Poslovno pred njima su izazovne godine - privatno snovi već ostvareni.

- Jedan dio smo već ostvarili, znači mi smo dobili život nazad, tako da nastavit živit ali s možda malo više slobodnog vremena, kazala je Brankica.

Jer za njih dvoje svi putovi vode u dalmatinski krš - u Radučić!