Patak Mirko gospodar komiškog štekata

Mirko je od jeseni stalni stanovnik Komiže. Osvojio je srca svih otočana pa nema onoga tko ga ne pozdravi ili počasti ručkom. Jednostvan tip, ali defintivno svoj. Prvi kontakt, toplu dobrodošlicu u Komiži zaželjela mu je Ecija Gracin.

- Bio je u moru,malo sam mu pobacala smokija,kruha i tako iz dana u dan  i onda je zaključio da smo mi dobri domaćini pa se podigao na Rivu i sad ga mještani hrane, rekla je Ecija Gracin, Komiža.

- Na Vis vam je mačak ovdje patak, ustalija se ovdje daje mo mu jest i onda je sad siguran ovdje, rekao je Mate Jončić, Komiža.

Nema toga što Pajo ne voli. Restoranske menije ima u malom prstu.

- Došao je s jatom oni su otišli on je ostao i sad ga hranimo, došao je u restoran, šeta i sad je naš Komižanin, dodao je Nikša Repanić iz Komiže.

- Zaključili smo da je muško i tako je ostao s nama da prezimi i mislili smo da će pobjeći od turista ovo ljeto, ali on se okuražio i sad gospodin navečer šeta po štekatima tamo gdje su restorani, istaknula je Ecija.

Gospodin Mirko u dobrim je odnosim sa svim drugim životinajma. Njihovo poštovanje, kažu, stekao je vrlo brzo.

- Mačke koje su bile agresivne sad o njemu vode računa, dodala je Gracin.

- Kad je došao onda su mu djeca donosli svašta, više su kiflića kupili i davali mu i sada se naučio, stoji na gužvi, spava na brodu za Biševo ima tamo svoje mjesto, naglasio je Nikša Mardešić.

Poput pravog Servantesa, jedostavan, a svoj. Uživa u svakoj minuti svog lagodnog otočkog života.