Vatrene djevojke brane Dugi otok od požara

Dobrovoljna vatrogasna društva okupljaju posebne ljude. One koji, bez naknade i ikakve osobne koristi, spremno ustaju u bilo koje doba dana, napuštaju obitelj, prekidaju ručak, kako bi spašavali od vatre, vode, ili bilo koje druge opasnosti, nepoznate ljude i njihovu imovinu, ili prirodu koja nas okružuje.

Prošloga smo ljeta posjetili ove iznimne ljude i doznali kako ih samo dvadesetak brani naš najdulji otok, tih pedesetak kilometara, i još tri otoka koja pripadaju pod njihovu nadležnost. Ove godine situacija je znatno bolja.

- Ove godine smo se pojačali s 14 novih vatrogaskinja i vatrogasaca, tako da smo podigli operativnu spremnost na jednu veću razinu jer što se tiče opreme tu se pokrivamo, krpamo kako-tako, ali uvijek je ljudski faktor najbitniji u cijeloj priči, rekao je Jurica Ušalj, zapovjednik Vatrogasne postrojbe DVD-a Sali.

Novi su članovi teoretsko i praktično osposobljavanje prošli na Dugom otoku i u Zadru.

- Puno nam je pomogla Vatrogasna zajednica Grada Zadra, Općina Sali i svi ostali članovi koji su doprinijeli svojim radom, cure i dečki su bili sjajni, instruktori iz Zadra su također jako zadovoljni, dodao je Ušalj.

Među vatrogascima, pa i onim profesionalnim, nema mnogo žena, no što se tiče članica postrojbe, stajališta su jasna.

- Mi svi kad smo u uniformi, mi smo prije svega vatrogasci, odnosno vatrogaskinje i ostavlja se sve ovozemaljsko sa strane i gledamo jedni na druge kao kolege, naglasio je Ušalj.

Kad je riječ o odorama, oprema i priprema svakog člana DVD-a stoji 5.000 kuna, novca uvijek nedostaje, a Vatrogasni dom na otoku i dalje je samo san. Iako žene u vatrogasnim društvima nisu brojne, kolege u njima vide ravnopravne suborce u situacijama koje ih čekaju.

Svaki je detalj važan, i treba ga uvježbati. Kako složiti opremu da bude spremna za hitno korištenje u situaciji kad nema vremena za razmišljanje, ili kako rukovati vodenim topom. Vježba se čini jednostavnom, no itekako je važno uvježbati rukovanje opremom.

Malo zbog atraktivnosti vježbe, malo zbog prisutnosti kamera, tog je poslijepodneva u zaglavskoj luci bilo poprilično djece i ostalih članova obitelji vatrogasaca. I svi su se dobro zabavili.

Nakon uspješne vježbe, slijedi druženje. Našalit će se, nasmijati, ali i prodiskutirati ozbiljno o tome što su naučili. Tereza, Jadranka i Lucija prve su žene koje su na Dugom otoku završile punu obuku i dobile zvanje ravnopravno muškim kolegama. Ponosne su na to, a mi im svima želimo što više uspješnih vježbi i dobrih druženja, te što manje intervencija.