Vrijedna obitelj sa sedam sestara

Sedmu godinu zaredom Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, uz podršku Hrvatske radio televizije i Hrvatske zajednice županija provode projekt „Zlata vrijedan" - izbor najboljih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u Hrvatskoj. Natječu se 21 OPG i tri kandidata - Mlade nade.

Da uspjeh u poslu ne određuje mjesto stanovanja, dobro zna obitelj Blažeković. Iako žive u jednoj od slabije razvijenih općina Bjelovarsko-bilogorske županije, svoju poljoprivrednu proizvodnju zasnivaju na spoju tradicije i ulaganja iz europskih fondova. Stoga obiteljski posao u govedarstvu i ratarstvu još planiraju proširiti.

Dugo je Križ Gornji bio mjesto iz kojeg se odlazi. Iako mladih ima, posao se traži u nedalekom Bjelovaru, pa i dalje. No, samo je u jednom dvorištu mnogo veselja unatoč golemu poslu.

- Nas je sedam, sve smo cure, sve smo sestre i jako je zanimljivo. Zapravo i neobično, jer ne viđa se prizor toliko često sedam sestara. Meni je to normalno, dok nekom drugom čak i nije. Sedma seka trenutno spava, jer je mala, ima samo 6 mjeseci, kaže Laura Blažeković.

Laura, Lana, Larisa, Lucia, Lara, Lena i Lota najveće su blago obitelji Blažeković koja svoju budućnost gradi na poljoprivredi. Uzgajaju 70-ak grla stoke i obrađuju 27 hektara zemlje.

- Mi proizvodimo mlijeko, imamo 30 muznih krava i rasplodne junice. I bikova nešto tovimo i to je to, kaže Tijana Blažeković.

- Djed i baka su imali, tata i mama i eto ja, sad tko bude ostao i ne bude - o tom potom. Volimo na selu biti i ulagati, volimo strojeve i kravice da pasu. A sad zarada - kak' je-je, krpamo kraj s krajem i pomalo ulažemo, kaže Darko Blažeković.

A ta su ulaganja omogućili europski fondovi - uz 50 tisuća eura iz potpora za mlade, još toliko osigurali su iz fonda za ruralni razvoj. To je omogućilo nabavu svih potrebnih strojeva, pa je posao na gospodarstvu sada znatno lakši.

- Novi stroj ne bi sigurno imali, jer novi stroj možeš kupiti jedino preko kredita ili gotovinom, jedan priključak, dva eventualno. Ali ako se ideš zaduživati za te skupe strojeve, traktore, bagere, cisterne, ako ideš sa 100% financiranjem svojim, teško je to vratiti, kaže gospodin Darko.

Tijanin najveći svakodnevni posao je mužnja. Svaka dva dana s ovoga gospodarstva isporuče oko 900 litara mlijeka. Tko što radi, dobro se zna. Proizvodnju planiraju i povećavati, ali postupno i promišljeno.

- Mi smo na 70 posto, planiramo ići na farmu da to zaokružimo na 60 krava i malo doma da si sredimo dvor, kuću i to je to, kaže Darko.

Skromni i vrijedni, sebe ne smatraju posebnima, samo kažu rade ono što znaju, najbolje što umiju. A svima koji razmišljaju o poljoprivredi poručuju - najprije je morate voljeti. Hoće li ih kćeri naslijediti, kažu, ostavljaju njima na odluku. Važno je da najprije završe škole.