1000 Pepeljuga u borbi za čistiji okoliš

Impresivna umjetnička instalacija nizozemskog umjetnika s hvarskom adresom, Marka Boellaarda, u subotu je bila postavljena na splitskim Prokurativama. Radi se o 1000 cipela koje je autor prikupio u protekle dvije zime na hvarskim plažama i sada ih izlaže pod nazivom '1000 Pepeljuga'.

Nakon što je svoju instalaciju već izložio na Pjaci u svojem gradu Hvaru te na Trgu Tvrdalj u Starome Gradu, Mark Boellaard svoje je Pepeljuge poveo i na 'izlet' u Split, gdje je rad postavio u suradnji sa splitskom Udrugom za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce.

- Fasciniran količinom i raznolikošću obuće koju je moguće pronaći na plažama južne strane otoka, Mark je počeo prikupljati cipele. Uglavnom u zimskim mjesecima, od 2018. do 2020. godine, prikupio je jedinstvenu kolekciju jeftinih japanki, sandala, bakinih papuča, vrtoglavih štikli, sportskih tenisica, kožnih čizama i ostale obuće. Cipele u svim stilovima, bojama i fazama raspadanja, plutale su Sredozemljem i završile na Hvaru, napominju organizatori.

Pogledajte timelapse video postavljanja instalacije na hvarskoj Pjaci, koje je ostvareno u suradnji s udrugom Platfoma - Hvar:Tisuću cipela, tisuću nepoznatih priča, zajedno upozoravaju na naš trenutni odnos s otpadom i služe kao upozorenje o ogromnim ekološkim posljedicama odlaganja otpada u more.

- Ako se u tako kratkom razdoblju na nekoliko hvarskih plaža može prikupiti tisuću cipela, koliko cipela pluta po Jadranu? Što ovo govori o ukupnoj količini smeća odloženog u Jadransko more? – pita se autor.

Pogledajte timelapse video postavljanja instalacije na Tvrdalju Petra Hektorovića u Starom Gradu, koje je ostvareno u suradnji s Muzejom Staroga Grada:Instalacija stvorena je s ciljem da podigne svijest o problemu smeća u moru i potakne ljude da smanje količinu smeća koju proizvode svaki dan: Čak i najmanji doprinos na osobnoj razini se računa. Naša je odgovornost očuvati okoliš za buduće generacije, upozorava autor.

Mark Boellaard nizozemski je umjetnik koji na Hvaru živi od 2012. godine. U srži njegovog rada nalazi se ideja o recikliranju i davanju nove vrijednosti otpadnom materijalu.

To se može vidjeti kako u njegovim  radovima u kolažu, tako i u seriji Assemplage koja se sastoji od više od osamdeset asemblaža napravljenih od smeća pronađenog na hvarskim plažama.

Kako bi ekološka i emotivna vizualna poruka došla do što većeg broja ljudi, instalacija je zamišljena kao putujuća. Tako će 22. kolovoza gostovati u Šibeniku u suradnji s klubom Azimut, a autor se nada i pozivima drugih gradova i mjesta na obali.

Pogledajte timelapse video koji su pripremili organizatori postavljanja instalacije: