‘Vjetar u kosi na Goli nas nosi’

U Splitu je postavljena izložba fotografija Ivana Posavca nazvana ‘Vjetar u kosi na Goli nas nosi’. Dio je to ovogodišnjeg izdanja projekta 'Katamaran art' - serije izložbi koje se naizmjenično događaju u Galeriji umjetnina u Splitu i u Muzeju u Jelsi.

Put od sv. Jurja do Golog otoka, po sasvim drugom poslu, iznjedrio je seriju zanimljivih fotografija, nastalih u trenutku i bez neke posebne namjere za objavljivanjem. Dovoljno je bilo da zapuše malo vjetra i zavijori kosu umjetnice Tanje Vrvilo - i tako 11 puta.

- Ono što im daje dinamiku, različitost i naraciju je igra kose koja vjetrom nošena stvara nove kompozicijske obrasce, napominje kustos Vanja Babić.

Sam Posavec ističe, pak, da bi 'čovjek digao fotoaparat, kameru, mora se dogoditi neko uzbuđenje: To se vidi na pozadini, da smo išli dalje s tim bilo bi besmisleno ponavljati, da se izgovori ono što se htjelo reći, smatra Ivan Posavec.

Izložene fotografije donekle su netipične za Posavca koji je, podsjetimo, krajem sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća s nekolicinom kolega u tadašnjem omladinskom tisku i revijama brisao granice između umjetničke, dokumentarne i reportažne novinske fotografije dajući tako fotografiji novu vrijednost i značaj.

Sloboda kretanja i putovanje lajtmotivi su ovogodišnjeg izdanja projekta 'Katamaran art', koji je naziv dobio po kao asocijacija na frekventnu katamaransku liniju Split – Jelsa, a u sklopu ovogodišnjega ciklusa izlažu se još radovi Vaska Lipovca i Nine Ivančić.