Završavaju se radovi na izgradnji luke u Slavonskom Brodu

Završavaju se radovi na izgradnji luke u Slavonskom Brodu. Ulaganje je vrijedno 130 milijuna kuna, polovinu je pokrio europski novac, a dodatna sredstva očekuju se u idućem proračunskom razdoblju EU-a. Luka je smještena na važnom europskom koridoru i povezuje riječni, željeznički i cestovni promet.

Dok sunce žestoko prži, na gradilištu luke u Slavonskom Brodu radi se u petoj brzini. Dva desetljeća od početka višemilijunskog projekta, posao se napokon privodi kraju. Kad se postave tračnice, slijede završni radovi.

- Gradilište je jako zahtjevno. Velike su količine, oko tisuću i po kubika je samo betona, 150 tisuća armature, puno je tu rada, objašnjava Enes Beganović, voditelj gradilišta.

- Svaki dan imamo upite kad će bit gotovo. Možemo najavit da je rok izvođaču radova kraj listopada, da se luka završi i bude kompletno u funkciji, govori Marijan Jurić, ravnatelj Lučke uprave Slavonski Brod.

S kapacitetom od milijun i pol tona robe godišnje i terminalom koji spaja riječni, željeznički i cestovni promet, luka ima golemu gospodarsku i ekološku važnost. Slaba joj je točka neuređen plovni put, a kočnica pregovori sa susjedima u BiH.

- Kritična dionica je tu kod Novog Grada i stalno su pregovori i putem savske komisije i posebnih komisija da se krene s tim, ističe Davorin Piha, direktor Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu u Hrvatskim vodama.

- Do kraja godine tvrtka iz Zagreba ima obvezu predat građevinsku dozvolu i kompletnu projektnu dokumentaciju ministarstvu  s kompletnim rješenjima plovnosti rijeke Save, ističe Jurić.

Luka Slavonski Brod jedan je od aduta Projekta Slavonija. Iz nove europske omotnice planiraju povući milijune eura i privući investitore. No sve će biti uzalud ako se savski vodeni put ne osposobi za promet barem deset mjeseci u godini.