Krediti i potpore spašavaju kulturu

Epidemija izazvana koronavirusom uzdrmala je sve dijelove društva, pa tako i kulturu. Resorno ministarstvo za taj sektor osiguralo je kreditnu liniju od čak 300 milijuna kuna uz jamstvo, odgodu i niske kamate te 8,5 milijuna kuna nepovratnih sredstava za 130 poduzetnika. Prvi rezultati već su tu.

Posebno je važno u ovim vremenima nekako zatvoriti projektno financiranje koje je čest model, posebno kod samostalnih umjetnika. Ipak, novi krediti najviše će pomoći većim tvrtkama budući da su namijenjeni obrtnim sredstvima.

- Obrtna sredstva su plaće zaposlenika,usluge prema vanjskoj strani, najam prostora, energenti, režije i slično. To znači da se ne investira kreditom, nego se podmiruju ovi troškovi s malom kamatom od 2 posto, kaže Sanja Bachrach Krištofić, grafička dizajnerica.

Kazalištarci su u ovome razdoblju iskoristili razne internetske platforme kako bi održali kontakt s publikom - tu su najviše pomogle izdašne potpore.

- Također sam jako sretna što ovaj natječaj i dalje postoji 15 godina nakon što je Mala scena potaknula njegovo stvaranje i veselimo se i nadamo kontinuiranoj podršci, ističe Buga Marija Šimić, umjetnička direktorica Kazališta Mala scena.

U samo nekoliko mjeseci hrvatski su kratki filmovi pogledani više od 85 tisuća puta u cijelom svijetu na platformi croatian.film. Sada se priprema idući korak.

- Ovogodišnja potpora ministarstva putem istoga programa otvara nam mogućnost širenja platforme i na dugometražne filmova čime ćemo zaokružiti cijelu ovu priču i postati centralno mjesto za promociju i gledanje cjelokupne hrvatske kinematografije putem interneta, kaže Hrvoje Laurenta, izvršni producent Zagreb Film Festivala.

Kako ističu u ministarstvu, iako nisu nametali prestroge kriterije, kvaliteta prijavljenih projekata zadovoljavajuća je.

- Zaista su naši korisnici ovoga puta bili dosta kreativni i osmislili su neke nove pristupe kako bi si olakšali poslovanje i lakše došli do svoje publike, ističe ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Ovi krizni programi pokazali su da naše kulturne potrebe i dosjetljivost umjetnika ne poznaju granice. Ipak, kako bi udahnuli punim plućima, kulturnjaci će, kao i svi, morati pričekati kraj pandemije.