'Katastrofe u arhivima'

Vodimo vas na virtualnu izložbu Hrvatskog državnog arhiva pod nazivom 'Katastrofe u arhivima' - tema je obrađena s aspekta svih razornih djelovanja protiv čovjeka: poplave, pandemije, požara, rata i potresa koji je Zagreb pogodio prije 140 godina.

Katastrofe i prirodne nepogode koje su svijet zadesile ove godine nisu povijesna nepoznanica. Arhivi, mjesta koja čuvaju memoriju društva, čuvaju i dokaze o tim nemilim događajima. Izložba u HDA govori upravo o tomu.

Još 2019. prihvaćeno je da se 9. lipnja 2020., Međunarodni dan arhiva, obilježi temom ‘Katastrofe u arhivima’. Motiv je bila agenda predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europe, koja je u fokus stavila zaštitu baštine u kriznim situacijama.

Središnji hrvatski arhiv na Marulićevu trgu u Zagrebu temu je obradio s aspekta svih razornih djelovanja protiv čovjeka: poplave, pandemije, požara, rata i potresa koji je Zagreb pogodio prije 140 godina.

Poznati fotograf Ivan Standl 1880. godine dobio je zadatak da snimi sva mjesta u Zagrebu razrušena u potresu. 1964. podataka je bilo znatno više. Državna Fotoagencija te brojni fotoreporteri zabilježili su sva stradanja u zagrebačkoj velikoj poplavi.

U suradnji s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata, prikazana je tema ratnih razaranja na tlu Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

- Dio fotografija obuhvaća razdoblje velikosrpske agresije i završava sa 1995. sa operacijom Oluja i ove godine slavimo 25. obljetnicu te operacije, ističe dr. sc. Ana Holjevac Tuković iz Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Hrvatski državni arhiv središnja je ustanova nadležna za prikupljanje gradiva važnog za Republiku Hrvatsku pa će se tako i ove, naše današnje katastrofe naći u njegovu fondu. Zato je svako ulaganje u arhive iznimno važno.

- Valja reći da je iznimno važna digitalizacija, jer ovo su sve digitalizirane fotografije iz zbirke našega centra. Time ih štitimo, a i lakše su dostupne, zaključuje Holjevac Tuković.

Izložba ‘Katastrofe u arhivima’ u HDA može se razgledati svakoga radnog dana od 9 do 14 sati.