Usponom na Kninsku tvrđavu završena hodnja novih vođa Hrvatske vojske

Zvona na crkvi u Kninu označila su u utorak dolazak 43 polaznika obuke za razvoj vođa drugog naraštaja Središta za razvoj vođa Marko Babić na završnu svečanost koja se održala na Kninskoj tvrđavi, a novim vođama Hrvatske vojske uručene su značke i diplome o uspješno završenoj obuci.

Značke i diplome uručili su ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Boris Šerić i zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" brigadni general Željko Ljubas.

Ministar Banožić u ovoj je prigodi kazao kako je Hrvatska vojska dobila vrhunski obučene vođe koji jamče vrhunsku spremnost i sposobnost Hrvatske vojske.
Hrabrost, odlučnost, trud, znoj i rad ono su što čini razliku između dobre i najbolje vojske. Od vas, poštovani vojnici, dočasnici i časnici ne očekujem ništa manje nego najbolje. Neka vam hrvatski branitelji i heroji poput Vukovarca Marka Babića budu uzor i inspiracija u savladavanju svih izazova i zadaća koje se pred vama nađu, poručio je ministar Banožić te naglasio kako se u ovim danima s posebnim pijetetom i poštovanjem moramo prisjetiti svih onih koji su svoj život ostavili u borbi za samostalnu i neovisnu državu.

U vremenima smo koja donose brojne izazove i neizvjesnosti, no zajedništvo, zajednički rad i težnja prema dobrobiti hrvatske države put je kojim se moramo odlučno i neumorno kretati, rekao je ministar obrane.

Načelnik Glavnog stožera admiral Hranj kazao je kako ova hodnja dokaz snage i jačine Hrvatske vojske.

Svjedočimo drugoj generaciji polaznika koji su završili ovu vrlo zahtjevnu obuku. Čestitam svima na uspješno završenoj obuci čime ste dokazali da ste dosljedni pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske, poručio je admiral Hranj. Zapovjednik Središta za razvoj vođa Marko Babić brigadir Tomislav Kasumović ispričao je kako ih je isključivo upornost dovela do krajnjeg cilja, ističe Ministarstvo obrane.

Poručnica Irena Lovrić, djelatnica Središta za međunarodne vojne operacije Josip Briški koja je bila polaznica obuke, kazala kako je obuka bila zahtjevna i teška no da ovaj završetak upravo zato, predstavlja veliku čast i zadovoljstvo te kako će stečeno znanje uvelike promijeniti njezin rad nabolje i zaključuje: Uspjela sam parirati najboljima!.

Najbolji polaznik obuke je desetnik Jozo Projić, pripadnik 3. mehanizirane bojne Pauci.

Svečanim završetkom obuke 2. naraštaja za razvoj vođa 'Marko Babić' i prijemom za ratne zapovjednike iz Domovinskog rata započelo je obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja. 

Pohod vrletima Kamešnice i Dinare uputilo se 50 planinara

U povodu 25. obljetnice Oluje na 10. sedmodnevni pohod vrletima Kamešnice i Dinare uputilo se 50 planinara iz raznih planinarskih društava i braniteljskih udruga iz cijele Hrvatske.

Krenuli su iz Voštana, a na kninsku će tvrđavu stići ujutro 5. kolovoza.

Pohod organizira planinarska udruga Dinaridi iz Splita uz logističku potporu MORH-a i pratnju pripadnika splitske Gorske službe spašavanja.

150 kilometara dužine i 7 i pol tisuća metara visinske razlike put je koji nije lako savladati ni danas, a mnogi od sudionika 10. tradicionalnog puta od Voštana kod Sinja do Knina prešli su ga pod punom ratnom opremom i tijekom operacije Oluja.