Bezvremenske fotografije Slavke Pavić

Izložba eminentne hrvatske fotografkinje Slavke Pavić otvorena je u Fotoklubu Split. Izložene su njene bezvremenske fotografije koje otkrivaju identitet zagrebačkih ulica kakve su bile prije 50 godina.

O veličini njezina stvaralaštva dovoljno govori podatak da je održala 34 samostalne i sudjelovala u 427 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te osvojila više od 90 različitih nagrada i priznanja.
Slavka Pavić - s fotoaparatom u ruci gotovo 70 godina
Izložba Slavke Pavić u Fotoklubu Split pregled je njezinih crno-bijelih uspješnica kroz povijest, od pedesetih godina 20. stoljeća do novijih dana.

- Fotografije na izložbi zauzimaju stožerno mjesto u povijesti hrvatske fotografije 20. stoljeća. Na tim fotografijama je vidljiv osjećaj, senzibilitet za prostor, simetriju, geometriju. Iz svakodnevice izvlači nešto posebno, ističe Ana Žanko, kustosica izložbe.

Na YouTube kanalu HRT-a pogledajte emisiju iz ciklusa Suvremenici posvećenu Slavki Pavić - snimku možete pronaći na usluzi HRTI, na kojoj je dostupna i emisija iz ciklusa Fotografija u Hrvatskoj koja se bavi, također, opusom te briljantne fotografkinje:Identitet zagrebačkih ulica 1950-ih i 1960-ih godina

Posebnu ljepotu vidi u promatraču na prvi pogled banalnim detaljima, i to fotografijama daje jednu posebnu, višu dimenziju. One su bezvremenske, nabijene poetskim ugođajem i toplinom, ritmovima i kompozicijama jednake svježine.

- Fotografije su bezvremene u smislu da otkrivaju identitet zagrebačkih ulica kakve su bile prije 50 godina, dodaje Žanko.

Izložba u koju je autorica utkala posebnu strast prema mediju i ljubav prema motivu Splićani mogu razgledati do 22. kolovoza, a obišla ju je ekipa Vijesti iz kulture: