‘Nakit kao drevnost’ – od životinjskih zuba do apstrakcije

Zlatarnica, galerija i radionica nakita Lapidarium poznata je po jedinstvenom nakitu. Ondje se u spoju tradicije i suvremenog predstavljaju radovi desetak domaćih i međunarodnih dizajnera, a nedavno je izašla i nova kolekcija - ‘Nakit kao drevnost’

Spiralna narukvica inspirirana motivom životinjskog roga dio je nove kolekcije, a dizajneri Smiljka Franjić i Mario Nokaj izradili su je drevnom tehnikom kovanja.

- To se zove se antiklastično kovanje. Inspiracija nam je priroda i geometrija. Počinje se iz nekakvih plašteva koji se onda kuju u spirale i slične oblike i daju jako lijepe, nježne rezultate, a opet moćne, ističe Mario Nokaj.

Inspiraciju za kolekciju autori su pronašli u iskonskom, drevnom - na samim početcima kulture nakita.

- Počeci nakita su u trofeji, tako da pokažete svom plemenu kakav ste lovac, kakav ste član plemena. Počelo je sa zubom nekakve opasne životinje ili s nečim što je rijetko u prirodi, dodaje Nokaj.

A muza kolekcije je kustos i model Joško Tešija: Ljudi me zamijete na ulici, vole me pitati odakle mi nakit, tko ga je radio, a taj nakit koji rade Mario i Smiljka je čudesan, kaže Tešija.

Uz jantar, plemenite metale i životinjske kljove, većina je kolekcije izrađena od našeg fosilnog hrasta, starog i do 6 tisuća godina. Taj jedinstveni ekološki nakit već je osvojio domaću publiku, kao i turiste.