Niti jaka kiša nije zaustavila neretvanske lađare

U Opuzenu su održane Brzinske utrke za startne pozicije na glavnoj utrci, Maratonu lađa. No prvi put otkako se Maraton održava, na lađare se obrušilo veliko nevrijeme. Padala je obilna kiša, u jednom trenutku i tuča, ali lađari nisu odustajali, nego su izveslali do kraja.

Kad je pola ekipe odveslalo svoje brzince, mala se Neretva počela dizati, a oblačno nebo iznad Opuzena zaparale su munje.

Prve kapi kiše pale su čim je zaveslala najstarija ekipa, veterani 4. gardijske brigade. Nitko ne zna koliko je gelera u njima, ali čini se da im nisu zasmetali.

Kad su u lađu ušli Argonauti iz Bjelovara, nebo kao da se otvorilo. Uz krupne kapi kiše zasula je i tuča.

- Fala Bogu nije bilo vjetra, vjetra je stao. Na zagrijavanju nas je led opro i zadovoljni smo, za sad smo treći, kaže Tomislav Smrček Čonč, lađarska ekipa Argonauti.

Čini se, nije zasmetala ni ekipi Zagreba koju mnogi svrstavaju u favorite Maratona lađa. Većina njihovih veslača rođeni su Neretvani.

- Došli smo u Zagreb na studije, ostali smo gore, formirali ekipu i evo već drugu godinu djelujemo na Maratonu lađa, objašnjava Petar Brljević, lađarska ekipa Zagreb.

Favoriti su i dvije metkovske ekipe - Sveti Ilija i Crni put, a na postolju mnogi vide ekipu Stabline iz predgrađa Ploča. Po strahovitom pljusku Crni put izveslao je drugo najbolje vrijeme, a Stablina najbolje.

- Uvjeti nikad bolji, pripremali smo se na kiši za ovo, tako da je ovo naše kao "Kišni čovjek", rekao je Mile Senta, lađarska ekipa Crni Put.

- Obzirom da smo najtrofenija ekipa malo je reći da smo ovo očekivali, ali vjerujte mi, iskreno, ova kiša, nevrijeme, gušt je veliki, kaže Marin Žderić, lađarska ekipa Stablina.

Prvi put u 23 godine brzinske su utrke održane po velikom nevremenu pa su zato možda i najzanimljivije dosad.

- Grmjelo je, sjevalo je, ali unatoč tomu uspjeli smo, odradili smo i završilo smo. Onaj prkos nisu dali iz sebe, on im je bio adrenalin, ističe Luka Oršulić, predsjednik Udruge lađara Neretve.

Adrenalina će biti i na Maratonu lađa koji se održava u subotu u 17 sati uz izravan prijenos na našem drugom programu.