Funtana - jedna od najtraženijih kamping destinacija

Općina Funtana, u prošlosti malo ribarsko i poljoprivredno mjesto, razvila se u poznato turističko odredište, u jednu od najtraženijih kamping meka na Jadranu. Unatoč za mnoge teškoj godini, oni ubiru plodove i ove za njih izvrsne turističke sezone.

Mnogo je zanimljivosti u Funtani, no svakako valja izdvojiti da se upravo u toj općini nalaze objekti triju najjačih turističkih tvrtki u Hrvatskoj - Valamara, Rivijere i Maistre. One zdravom konkurencijom općini udišu život, posebice svojim kampovima.

- Mi imamo 7 kampova, više od 15 tisuća mjesta ondje, u jednome danu možemo ugostiti 20 tisuća gostiju, a zanimljivost je ta što samo mjesto ne broji niti tisuću stanovnika, ističe Ana Milohanić Čehić, direktorica Turističke zajednice Općine Funtana.

Zanimljivost je i novouređena gradska šetnica, kojom se, hodajući 10tak kilometara uz more, stiže do Poreča. Pješke otamo stižu i turisti, i to zbog funtanskih restorana i konoba, nadaleko poznatih po izvrsnoj domaćoj hrani, posebice ribljim menijima.

- Funtanu inače nazivaju malom gastro rivijerom, jer imamo veliku koncentraciju objekata na malome prostoru, na svakih 20 stanovnika imamo jedan restoran ili konobu, dodaje Milohanić Čehić.

Ugostitelji zadovoljni sezonom.

- Ova godina je čudna, ali nećemo reći da je loša, ima ljudi, i nema problema s koronom, to je najveći plus Istre u ovoj godini, kaže Domagoj Barišić, ugostitelj iz Funtane.

Gotovo 90 posto izvrsnih lanjskih rezultata ostvareno je u Valamarovu kampu Istra koji nosi 5 zvjezdica. I odlučili su - radit će i najesen i nazimu.

- Dobro je to što booking ne staje. Ono što je zajednički nazivnik za sve kampove jest da je last minute ove godine u fokusu, do zadnjega trenutka gosti gledaju gdje će ići, ističe Bruno Radoš, direktor operacija za kampove Valamara.

Izvrsno posluju i mali, privatni kampovi. Mnogo je i domaćih gostiju. Stigli su po preporuci i oduševljeni su.

- A kad smo došli ovdje, baš smo se oduševili, jer, svaki nož u mobilnoj kućici je oštar, svaki wc je čist, svi super ljubazni, ekstra iskustvo, ja ne mogu reći da toga nema osim ovdje nigdje u Hrvatskoj, ali mogu reći da nema puno, sto posto, kaže Matko Stanković, gost iz Zagreba.

Čini se da ova turistička godina ipak neće biti tako loša. Bar ne za Istru.