Zagrebačka obitelj uzgaja borovnice u Moslavini

Posljednjih desetak godina u Hrvatskoj je sve popularniji uzgoj bobičastog voća. Uz vodeću aroniju mnogi se sve više odlučuju i za uzgoj borovnica.  Tako je i u Moslavini gdje je tlo iznimno pogodno za tu kulturu, a neki od uzgajivača privode kraju ove godine uspješnu berbu.

Urbani zagrebački život odlučila je obitelj Kareš nadopuniti i poljoprivredom pa je prije dvije godine na moslavačkim poljima u Vrtlinskoj pokraj Čazme posadila hektar borovnica. S tri tisuće sadnica ubriru odličan prinos.

- Sadnice su iz Nizozemske, ph zemljišta je 4,7. Dali smo na analizu zemlju i zemlja je idealna za nasad borovnice. Urod je ove godine jako dobar. Nabrali smo puno više nego što smo očekivali i jako smo zadovoljni za prvu godinu berbe, ističe Hrvoje Kareš

Kao i u većini poljoprivrednih kultura, i ovdje je gotovo najveći problem pronaći berače jer posao je to koji ne može čekati, nego se sve mora ubrati na vrijeme i odmah plasirati na tržište.

- Malo teže je naži berače ali evo imamo ekipu koja je stvarno tu kad god nam treba. Prodaju vršimo u Zagrebu tako da nemamo problema što se tiče prodaje, objašnjava Branka Kareš.

Podno nasada napravili su i akumulaciju kako bi osigurali dovoljno vode bez koje u sve sušnijim razdobljima uzgoj borovnice ne bi bio moguć. Zbog dobrih uvjeta koje pruža Moslavina, dobrog uroda, ali i potražnje na tržištu odlučili su znatno povećati nasad.

- Odlučili smo se malo bavit poljoprivredom da vidimo koliko je to isplativo i zasada je sve u redu. Idemo u proširenje, naručili smo još sadnica iz Nizozemske. Isto sadimo, tri sorte, sve su pretežno rane sorte i nadamo se da će to sve biti u redu, kaže Hrvoje.

- Plan je i dalje se proširiti. Ove godine nam dolazi 4000 sadnica. Ja se nadam da biti - koliko truda, toliko i dobijemo, dodaje Branka. 

Ulaganje u poljoprivredu ova je obitelj uz borovnice proširila sadnjom 80 kestena marona te 6 tisuća šparoga čiji je urod zbog mraza ove godine podbacio.