Najbolji OPG - Zlata vrijedan rad obitelji Bartolović iz zlatne slavonske ravnice

Nakon 17 godina rada u kombinatu Zlatko Bartolović odlučio se u potpunosti posvetiti vinogradu, voćnjacima i seoskom turizmu. Naravno, uz potporu cijele obitelji.

Sedmu godinu zaredom Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, uz podršku Hrvatske radio televizije i Hrvatske zajednice županija provode projekt "Zlata vrijedan" - izbor najboljih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u Hrvatskoj. Natječu se 24 obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

U današnjoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavio se OPG Zlatka Bartolovića iz Alilovića.

Iz rodnih vinograda Zlatka Bartolovića puca pogled na zlatnu dolinu. Obronci okupani suncem dišu svježinom vjetra, a baš to loza i te kako voli. No, ne bave se Bartolovići samo grožđem i vinom, to je tek dio iskustva u proizvodnji pod vedrim nebom.

Život na selu

Obitelj Bartolović bavi se uz vinogradarstvom i stočarstvom i ratarstvo, prava su seoska priča, život na selu. Nakon 17 godina rada u kombinatu  Zlatko Bartolović s velikim radnim iskustvom i potporom obitelji odlučio se pokrenuti vlastiti posao. Vlastiti OPG doživljava kao svoj mir i dodaje:

- Vjerujte mi,posao na selu ponekad je naporan, nekad težak, ali je vrlo zanimljiv, vrlo je maštovit i raznolik, rekao je.

Uz ekološke povrtnice, podigli su plastenik sa slatkim jagodama mjesečarkama, trešnjama, šljivama, raznim sortama voća. Pravi raj na slavonski način, a i korist je višestruka.

Živimo u skladu s prirodom čuvamo istovremeno i ruralnih prostora naglašava supruga Vesna Bartolović te dodaje:

- Sve što radimo nastojimo da bude održivo, proizvodimo svoju hranu, praktički da živimo od onog što nam priroda daje. To mi pruža najveće zadovoljstvo.

Tradicija uz modernu održivu poljoprivredu

Kada je posao zadovoljstvo i način života, uspjeh ne može izostati. U ovoj se slavonskoj kući čuva tradicija ali i stremi modernoj održivoj poljoprivredi. U planu im je kompletirati ponudu na imanju s turističkim dijelom, a za to vrijedi posegnuti u izdašne europske izvore novca.

Zlatko Bartolović naglašava da nisu imali nikakvih problema dobiti papire i povući sredstva iz EU fondova koja su im bila neophodna potpora kako bi ostvarili cilj da osim s pričom vinograda i voćnjaka idu i u smjeru turizma.

S prvom potporom podigli su plastenik s jagodama i modernizirali voćnjak s trešnjama koji već daju rod. Obnovili su i vinograde, povećali posjed, svjesni su da bi s vlastitim novcem išlo puno sporije i teže.

- U sklopu Mjere 621 kandidirali smo rekonstrukciju kuće za odmor gdje bi pružili kvalitetan smještaj gostima uz ponudu voća, povrća, a u budućnosti i vlastitog vina na kućnom pragu, rekla je Vesna Bartolović te dodala:

- To bi trebala biti kruna svega onoga što smo radili, stvarali dugi niz godina, iskustava u razvoju poljoprivrednog proizvoda na našem domaćem stolu.

San postaje stvarnost

San bi uskoro mogao postati stvarnost. Na kandidaciji su prošli i polako kreću u realizaciju. I što je najljepše, cijela obitelj tomu se silno veseli. Baš to raspoloženje žele prenijeti i svojim gostima.

Obitelj Bartolović želi da njihovim gostima bude još ugodnije, još ljepše i da osjete širinu slavonskog srca, slavonske ravnice - lijepe zlatne doline. Žele posjetiteljima ponuditi prave okuse i mirise Slavonije, gušt domaćeg proizvoda.

Domaći proizvodi ne samo da se traže i više cijene već vraćaju nostalgične okuse i miris naše tradicije, običaje, prizivaju ljepote. Ne samo ljepote Slavonije već i svih krajeva naše domovine.