Zvjezdano selo na Mosoru

Zvjezdano selo na Mosoru, tradicionalno tijekom svih školskih praznika i proljetnih i zimskih i ljetnih, organizira škole tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola. Ovoga ljeta u planu su čak tri. Mi smo posjetili onu drugu. U zvjezdarnici na 750 metara nadmorske visine, ovaj tjedan 15 školaraca iz Hrvatske i Češke, uče, zabavljaju se, ali i osamostaljuju, jer tu su na boravku tjedan dana.

Kako programirati robota - samo je jedna od zanimljivosti o kojoj školarci uče u školi tehničkih aktivnosti u Zvjezdanom selu na Mosoru. Rade oni i uče na 750 metara nadmorske visine mnogo radije nego u školi. Zato pristižu iz cijele Europe.

-Učimo robotiku, astronomiju, fiziku, ali lakše ovdje nego u školi, rekao je Roko.

- Vidjela sam na oglasu i mislila sad da će mi bit zabavno i bila sam u pravu, dodala je Ruža.

- Zato sam došla ovdje i baš mi je lijepo - zašto - jer ovdje ima puno mora a u Češkoj samo kapljica, poručila je Ana.

Odavde se vidi sve do Italije. Teleskopom promatrati otoke po danu i zvijezde po noći, pravi je mamac za školarce. A tjedan dana boravka u Zvjezdarnici dobar način kako začiniti školske praznike i ljetnu dokolicu prekinuti hvatanjem kometa.

- Imamo i utješnu nagradu u vidu Jupitera i Saturna koji su nedavno bili u opoziciji za gledanje zato su lijepši i sjajniji vide se cijele noći a gledat ćemo i Mjesec dakako, naglasio je astronom i animator Zvjezdanog sela "Mosor" Zoran Knez.

U zvjezdarnici 15 školaraca iz Hrvatske i Češke uči, zabavlja se, ali i osamostaljuje jer tu provedu tjedan dana.

- Za njih smo pripremili 8 različitih aktivnosti tehničke kulture počevši od izrade znanstvenih pokusa, robotike, modelarstva, programiranja, i svaku večer predavanja iz astronomije i promatranja noćnog neba, istaknuo je tajnik Zvjezdanog sela "Mosor" Tomislav Nikolić.

Nisu samo školarci privilegirani, brojiti zvijezde i hvatati meteore pogledom kroz teleskope mogu i ostali jer Zvjezdarnica je vikendom otvorena za sve posjetitelje.

Tradicionalno, poseban se program priprema za promatranje suza sv. Lovre. Treba samo imati spremne želje kad se pojave zvijezde padalice.