Najbolji OPG: Ženska vinska priča Jasne Antunović

Da su među uspješnim vinarima i žene pokazuje OPG Jasne Antunović Turk iz Dalja koja više od desetljeće proizvodi nagrađivana vina. Sedmu godinu zaredom Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, uz podršku Hrvatske radio televizije i Hrvatske zajednice županija provode projekt „Zlata vrijedan" - izbor najboljih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u Hrvatskoj. Natječu se 24 obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

U današnjoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavio se OPG Jasna Antunović Turk  iz Dalja koji imaju nekoliko vinograda u Erdutu.

Slikovito erdutsko vinogorje zbog svog položaja idealno je od davnina za uzgoj vinove loze. Od djetinjstva ovaj kraj u srcu nosi vinarica Jasna Antunović čiji su obiteljski preci na ove vinorodne brežuljke stigli još prije dvjestotinjak godina.

Vinogradi Jasne Antunović, vlasnica OPG-a Jasna Antunović Turk nalaze se na 170 m nadmorske visine, okruženi s tri strane Dunavom, na četvrtoj je Aljmaš gdje Drava utječe u Dunav. Mjesto koje se jednostavno mora obožavati – kako kaže Jasna.

Ta doista neponovljiva ljepota Jasni se vraća u čaše kroz vrhunska vina koja često dobiju i prestižne nagrade. Nakon mirne reintegracije Podunavlja, Jasni, po struci diplomirana ekonomistica,  u vinogradarski i vinski posao krenula je vrlo ozbiljno. ali i elegantno, ženstveno, opisuje same početke:

- Izazov je bio ogroman. Ovo je zapravo priča o ženskom poduzetništvu, ženskom inatu, ženskoj volji, ženskoj snazi. Rezultati su iza mene, oni su doista veliki s  obzirom da sam osim podrške obitelji, prvenstveno mislim na oca, u početku iz okruženja imala malu pomoć .

OPG osnovala  je 2004. Godine kada je počela otkupljivati zemljište i saditi vinograde i do danas nije stala. Prvo je posadila 4,5 hektara, danas ima 7 ha, a u kratkoročnom planu je sadnja još 6 ha vinograda.

Gotovo 75% zasađenih vinograda su bijele sorte, tek ¼ crne. Grožđe iz njenih vinograda pretvara se u predivna vina. Pet godina nakon sadnje prvih trsova izgradila je vlastitu vinariju kojoj je kapacitet 100.000 litara. Godišnja proizvodnja je 50 do 60 tisuća litara, od toga kroz butelje prodaju oko 80% vina.

Uspjela se plasirati na tržište prestižnim vinima, povezati u Zeleno plavu Hrvatsku, no priča o Jasninim vinima ne bi bila potpuna kad se ne bi spomenuo i arhivski dio vinskog podruma. Tu je arhivirano oko 2000 butelja vrhunskog vina koja pričaju njezinu vinsku priču od početaka pa sve do danas. 2009. proizveli su prvo vino u ovoj vinariji, a među visoko vrijednim vinima su i nagrađivana vina.

Vina su to za koja će se tek čuti. Sa suncem zarobljenim u čaši užitak je odmoriti se u dvorištu njihove kušaonice, uživati u beskrajnom miru koji pruža Dunav, ali je Jasna nemirnog duha i svake godine stvara nešto novo. Vinarstvo je za nju kreativna igra pa poručuje:

- U cijeloj toj priči najvažniji je suživot vinove loze  i vas kao dio koji cijelu tu materiju iz vinograda prenosite u vinariju, a iz vinarije potrošačima diljem svijeta.

Drugim riječima, ona je svojevrsna vinska čarobnica. Poslovni uspjeh zaokružuje simbolom  vinarije koji objedinjuje ženu, vinovu lozu i pobjedu, sve ono što zaokružuje njezinu životnu i poslovnu priču.