Pomor ribe u rukavcu Stare Drave kod Pitomače

U rijeci Dravi i njezinim rukavcima kod Križnice ribolovci i mještani proteklih su dana uočili pomor veće količine slatkovodne ribe. Ovakav scenarij, ističu, događa se gotovo svake godine zbog visokih temperatura i guste vegetacije u rukavcu Stare Drave, a dio ribe došao je visokim vodenim valom i iz susjedne Mađarske.

Mještani smatraju da ovdje nije riječ o trovanju. Pomor ribe u rukavcu Stare Drave događa se zbog nedostatka kisika u vodi, odnosno zbog raširene guste podvodne vegetacije uz dnevne temperature više od 35 stupnjeva Celzijevih. Isto tako proteklog je tjedna iz Mađarske pristigao vodeni val nakon čega se vodostaj Stare Drave podigao za čak dva metra. 

- Navodno neko pucanje brane na nekom od njihovih ribnjaka. Znači, ta velika količina i ribe i vode je pristigla u Dravu, a ta riba očito nije naučena na te uvjete i zato je došlo do toga. Vjerojatno je tamo hladnija voda u tim ribnjacima i nije jednostavno preživjela, objašnjava Darko Tkalčec, predsjednik Sportsko-ribolovne zajednice općine Pitomača.

- Prošli tjedan oko srijede, kako je došla visoka voda iz Mađarske, tako su došle i ribe. Drugi, treći dan, vidio sam kako na Staroj Dravi plutaju Šarani, govori Josip Sesvečan, Križnica.

Dio ribe uspio je preko brane uplivati u glavni tok nove Drave i tako se spasiti, a ostatak je ostao u rukavcu Stare Drave. Ondje je riječ o velikoj riječnoj površini inače vode stajačice pa pretpostavljaju da je uginulo nekoliko tona ribe većinom šarana, amura, štuke i tolstolobika.

- Naravno, odmah su angažirane sve inspekcijske službe, izuzeti su uzorci ribe, izuzeta je voda i čeka se analiza, ističe Tkalčec.

Za osamdesetak stanovnika dravskog otoka Križnice, koji je s kopnenom Hrvatskom povezan jedino visećim pješačkim mostom ili riječnom skelom, ovakva se situacija negativno odražava na turizam, pogotovo onaj ribolovni.

- Težimo turizmu. Sve više ima pomora ribe, a od turizma bi možda mogli ribiči dolaziti. Ovako nemaju razloga dolaziti ako nema ribe, govori Sesvečan.

Što je točan uzrok pomora bit će poznato idući tjedan kada će biti obrađeni uzorci inspekcijskih službi, no osim neuobičajenog pritoka vodenog vala iz Mađarske, ribe u posljednjih nekoliko ljeta sve više ugibaju i zbog sve očitijih klimatskih promjena.