Više od stotinu palmi na splitskoj Rivi

Rive naših obalnih gradova i gradića bile su do dvadesetih godina prošloga stoljeća redovito zasađene murvama, odnosno dudom. Murve su brzo rasle, ljeti su bujnim krošnjama pružale ugodni hlad, a zimi, gole i obrezane, svjetlo i toplinu. No kako se razvijao turizam, počele su se saditi palme.

Na splitskoj Rivi točno prije 100 godina posađena je prva palma. Danas ih je točno 105. Godine 1930. na splitskoj Rivi prebrojene su 84 palme, koje su se sadile u nekoliko etapa.

- Htio se dobiti južnjački mediteranski štih pa su se sjetili posaditi palme, 1910. godine naručene su s Visa prve palme, kazao je dr. sc. Stanko Piplović, arhitekt i povjesničar umjetnosti.

Na Rivi je među prvima posađena i jedna od dviju autohtonih europskih vrsta, koje su danas rijetkost.

- Na splitskoj Rivi imamo pet vrsta palmi točnije iz dvije porodice lepezastih i perjastih. Iz porodice perjastih imamo tri vrste a, iz porodice srebrenastih dvije i među njima datulju, rekao je dr. sc. Mirko Ruščić, ravnatelj Botaničkog vrta Split.

Prije nekoliko godina zbog iznimno visokih, gotovo tropskih temperatura, prvi su put do kraja dozrele i datulje.

Palme su postale splitska prepoznatljivost, pa ne iznenađuje da su mnogi bili zabrinuti za njihovo zdravlje kada se pojavio nametnik  - crvena pipa.

Pogledajte videozapis.