Zbirka a ne zbrka - za sada izložba, sutra možda muzej igračaka

U Muzeju prigorja u Sesvetama do 2. listopada može se pogledati izložba "Zbirka, a ne zbrka!" posvećena dječjim igračkama iz ostavštine Tihomila Stahuljaka.

Ideja za izložbu nastala je posve spontano, prilikom preseljenja predmeta Zbirke Stahuljak iz prostora u Soblincu. Pomalo izgubljene u svijetu odraslih, njegove su igračke čekale da ih netko primijeti. Tako je i bilo.

- Problem s privatnim kolekcionarima je taj što često nemaju dodir s državnim službama da se te stvari spase pa njihovom smrću stvari nestaju. Sretna je okolnost ovdje što me je u zadnji čas nazvala nasljednica ostavštine pa sam zbirku otkupio i uspio spriječiti eventualno nestajanje - objasnio je Jura Gašparac, lovac na antikvitete.

- Osim što je sakupljao igračke, profesor je sakupljao i knjige o igračkama i to na različitim jezicima - izjavila je Vlatka Filipčić Maligec, autorica izložbe "Zbirka, a ne zbrka!".

Izložba predstavlja izbor iz bogate zbirke koju je profesor Tihomil Stahuljak prikupio većim dijelom između šezdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća, a same igračke potječu iz vremena od kraja 19. do prvih godina 21. stoljeća.

Profesor je o igračkama vodio dokumentaciju, bilježio gdje ih je nabavio i po kojoj cijeni, a u svojim rukopisima ostavio je niz živih zapisa o svojoj potrazi za igračkama, primjerice kako strpljivo čeka da se otvore vrata trgovine da kupi punjenog klokana u Draškovićevoj ulici u Zagrebu i sl. Europski muzeji dječjih igračaka bili su mu poznati i želio je da takav jedan stvorimo i u Zagrebu.

- Pregled zbirke pokazuje da je profesor skupljao igračke od 19. do 21 . stoljeća. Zadnje igračke koje dolaze u zbirku su većinom poklone djece iz I. i IV. gimnazije u Zagrebu. On je surađivao s tim gimnazijama i ta djeca su svoje igračke donosili njemu a on je to uredno bilježio - otkrila je Filipčić Maligec.

- Htio bih pozvati ljude koji bi htjeli pomoći budućem Muzeju igračaka da mi se jave. Puno nas imamo igračka doma koji negdje skupljaju prašinu, javite mi se i donirajte te igračke. Ta će zbirka završiti u državno vlasništvo, javite se, vaš medvjedić može završiti u muzeju, bit će te zauvijek zabilježeni, vaš medo neće nestati - poručio je Jura Gašparac.

Slike s igračkama su također poželjne, dodala je Filipčić Maligec. Prikupljamo ih, počeli smo s vlastitim slikama, želimo pokazati kako su se djeca nekad igrala.