IZ ARHIVE: "Rent a car" u Hrvatskoj davnih šezdesetih

Ekipa emisije Istrage prometnih nesreća u rubrici "Vremeplov" otkriva kako su izgledali prvi najmovi automobila na ovim prostorima!

Iako su se automobili počeli iznajmljivati ubrzo nakon što su prvi put proizvedeni, do nas je ta tekovina automobilske revolucije stigla mnogo kasnije. Mogućnost iznajmljivanja automobila bez vozača, kako se 'rent a car' tada reklamirao - u Hrvatskoj se pojavila tek šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Najprije su se iznajmljivali automobili Fiat 1300, popularni 'tristaći' a zatim je domaća tvrtka Autotehna nabavila flotu znatno luksuznih Fordova. No, te luksuzne automobile iznajmljivale su uglavnom samo velike tvrtke - kao svojevrsnu vrstu 'leasinga'. Obični građani nisu se nikad koristili 'rent a carom', osim ponekad za vjenčanja.

Uslužne autopraonice su se u socijalizmu pojavile vrlo kasno, u odnosu na razvijeni svijet gdje su bile prisutne od prvih desetljeća 20. stoljeća. U nas su se prve ručne praonice pojavile tek krajem 1950.-tih. U slijedećih desetak godina počele su se otvarati i prve zatvorene poluautomatske praonice.

No, kao i u slučaju skupoga 'rent a cara' Hrvati sve donedavno nisu preferirali svoje limene ljubimce davati profesionalnim peračima. Radije su ih sami prali po dvorištima i ulicama, a oni koji su živjeli pokraj rijeka - znali su koristiti i riječnu vodu za ispiranje.

Uz to što su bile skuplje od vlastitih ruku i detrdženta popularnosti automatiziranih autopraonica nisu pridonijele ni vrlo proširene priče da četke oštećuju lak.