Soba s blagom u Ičićima

Lučica u Ičićima skriva pravu sobu s blagom, nekoliko stotina pehara tamošnjeg sportsko-ribolovnog društva. Nakon dogovora s trenerom, najmlađi članovi Športsko-ribolovnog društva Ičići započinju svoj trening. Uzimaju štap, kanticu, opremu i odlaze u lučicu. U Klubu ih je tridesetak.

Najmlađa među njima je Samanta. Kad smo je pitali koliko ima godina, rekla nam je 6 i pol, uskoro sedam. Nije nam se pohvalila medaljom, ali je zato njezin trener Luka otkrio da je počela loviti već s tri godine i da je osvojila zlatnu medalju na natjecanju Uskršnje jaje. Samanta obožava loviti, ali nije jedina.

- Prvo što sam s prijateljima, drugo zato što je gušt vaditi ribu s mora i zanimljivo je, svaki put uloviš malo drugačiju. I uvijek smo skupa, smijemo se i družimo, zanimljivo je, priča mali ribar Enola. Pravi su iskusni ribolovci. I za nas neiskusne - puni savjeta.

- Trebate znati ješkati, trebate znati očistiti pedoć i trebate udicu nakačiti, zabacite i pustite i čekate da počne gristi. Kad vam počne grickati, to znači da se nešto mota, a kad vam baš zagrize jako i počne vući, onda znači da je riba već gore, tumači 10 godišnji Luka.

Petar se ovime bavi tek tri godine, a jedan je od najuspješnih i najtelentiranijih članova. Kaže da ovaj sport voli najviše zato što ga opušta: "Treba i brzina za to da što brže možete ješkat, ali volja je najbitnija, a ima i onaj dio gušta u cijeloj toj priči. Gušt je najbolje kad se osjeti da je riba gore i da se osjeti da je velika".

Žene okosnice kluba, veliko ulaganje u juniore

Klub Ičići osnovan je 1984. godine, održavaju školu ribolova za djecu, ali velike uspjehe kroz sve te godine ostvarila je i ženska seniorska ekipa. Žene su okosnica kluba, s njma je klub postizao najbolje rezultate, a najviše se ulagalo u juniore, priča predsjednik Športsko-ribolovnog društva "Ičići" Dušan Benko.

U njih svoje vrijeme ulaže licencirani trener Luka Bučević, ujedno i trener ženske seniorske reprezentacije. Iza njega su već sad vrhunski rezultati kao što je treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici prošle godine. S ovim mališanima provodi mnogo vremena - kaže da je prvenstveno njihov prijatelj, a onda tek trener. Kad djeca uživaju i dobri su, doći će uspjeh kad-tad, dodaje.

Restoran ukrašen s 35 tisuća školjaka

A nakon treninga i dobrog ulova, vrijeme je za odmor i ručak. Nisu morali daleko jer uz njihove prostorije u lučici se nalazi restoran, i to ne bilo kakav - ukrašen je s više od 35 tisuća školjaka.

- Na početku smo krenuli s mrežom i nekako mi se činilo da je to prazno i onda sam počeo s deset komada, sto, tisuću, i onda smo godinama to slagali, a možda je interesantno u svemu tome da sam ja svake godine to morao skidati i na proljeće opet jednu po jednu vraćati, priča vlasnik Vlado Vretenar.

Zahvaljujući pomoći njegove obitelji i osoblja restorana, ovaj jedinstveni objekt svake godine iznova oduševljava posjetitelje. Želja im je u budućnosti ući u Giunessovu knjigu rekorda, a da bi to ostvarili, moraju imati 50 tisuća školjaka.

Naši mali ribolovci mogli bi pomoći u slaganju, no kako stvari stoje, i njihova sobica s blagom i mnoštvom nagrada, uskoro će postati premala za sve buduće uspjehe - koji, zahvaljujući dobroj atmoseri, druženju, trudu i prijateljstvu - zasigurno neće izostati.