Sudionici Waszp regate uživali u nadmetanjima u Pašmanskom kanalu

U svijetu sportskog jedrenja ove jedrilice, koje bi se mogle nazvati gotovo letjelicama, postoje tek nekoliko godina. Naša zadarska ekipa snimila je sudionike međunarodne Waszp regate, koji su uživali u trodnevnim nadmetanjima u Pašmanskom kanalu.

Zamišljena je kao regionalna regata, na koju su se prijavili sudionici iz Italije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, no pandemija je napravila svoje. U Pašmanskom kanalu tri su se dana nadmetala samo četvorica Mađara i jedan Hrvat. I u tome su uživali. 

- Bilo je predivno, vjetar je bio stabilan, valovi mali, pa smo se odlično zabavili, rekao je Marton Manuka iz Mađarske.

Suvremena tehnologija i novi materijali omogućili su proizvodnju ovih iznimno laganih i brzih brodica, koje imaju sve više obožavatelja:

- Na brodu koji je jako lagan stavljena su hidrokrilca koja, kad brod ubrza, podignu cijeli trup iznad mora ili vodene površine, nestaje to trenje na trup i brod ubrzava... Jako je atraktivno i to sve mlađe jedriličare privlači u tu klasu tako da klasa raste, rekao je organizator Krsto Matulić.

Prvi je dan puhala bura pa su gledatelji mogli uživati u atraktivnom jedrenju pred samom pašmanskom rivom, a danas ugodan je maestral neočekivano pokleknuo pred ljetnim neverinom:

- To je stvarno možda i šlag na toj torti. Danas u jedrenju sve više postajemo sportaši, a ne mornari, a ovo nam je dalo do znanja da bi ipak morali biti mornari i možda i pomoći jedan drugome više, kaže Matulić.

Za sve ostale, zlata vrijedi ona: Hvali more, drž' se kraja.