VIDEO: Bračani rade čuda od kamena

Brački kamen nadaleko je poznat u svijetu i u Hrvatskoj, deseci klesarskih radionica nastavljaju tradiciju diljem otoka Brača, a među njima je i obitelj Mošić.

Prirodni kamen je zbog svoje ljepote i trajnosti oduvijek bio cijenjen i iz tog razloga su svi stari i kulturni spomenici uvijek bili izrađivani upravo od prirodnih materijala.

Uvijek je lijepo i čuti te vidjeti ljude koji svojim rukama od takvog kamena stvaraju čuda, svoj zanat prenose iz generacije u generaciju. Iz kamenoloma Zečevo u Selcima na otoku Braču primjer toga su Josip Mošić, majstor klesarske struke i njegov sin Dominik Mošić koji su gostovali u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Sada već davne 1989. počeci su nastajanja tvrtke Josipa Mošića, majstora klesarske struke. Nakon školovanja i rada u lokalnoj firmi na Braču gdje je stekao veliko iskustvo na restauratorskim poslovima svoje znanje je prenio u vlastito poduzeće čime je pomogao kako svojoj obitelji tako i lokalnoj zajednici s radnim mjestom.

Važno je poznavati Brački kamen

- Na Braču je trenutno pet, šest vrhunskih radionica koje su u stanju napraviti najzahtjevnije poslove, a tu je još i dvadesetak manjih radionica za jednostavnije lakše poslove, rekao je Josip Mošić te kazao po čemu je brački kamen poseban:

- Brački kamen je izuzetno kvalitetan i vrijedan materijal koji se primjenjuje po cijelome svijetu, najpoznatije zgrade od njega su napravljene, od Bečke palače do Bijele kuće. Napravljene su mnoge rive, spomeničke i kulturne baštine. Interesantan je jer pod imenom brački kamen ima više varijeteta kvaliteta kamena. Po svojoj karakteristici se upotrebljava, neki su otporni na led, neki na sol, neki su po teksturi lijepi pa se koriste za dekorativne stvari i važno je poznavati ga da se može pametno upotrijebiti.

Kako znanje ne bi bilo uzaludno potrošeno, Josip Mošić u obiteljski posao uključio je i svojih četvero djece, neke direktno, neke indirektno.

- Stariji su stalno uključeni, a mlađi koji su još na fakultetima, preko ljeta mi se pridružuju, kaže Josip.

Vrijedne ruke majstora Mošića uz pomoć alata čine čuda, pa i kameni lanac iz jednog komada.

Dvadeset jednogodišnji sin Dominik, iako je student građevine u Splitu, za kamen je zainteresiran cijeli život, od rođenja je u kamenu. Vikendima i cijelo ljeto pomaže ocu na Braču, uči, još je na početku. Za izradu remek djela kameni lanac Dominiku je potrebno tjedan dana, a ocu dva dana.

A kako izgleda klesarski zanat i kako se mladi snalaze Josip Mošić je rekao:

- Klesarski zanat je dosta težak zanat. Osim što ga morate voljeti, morate imati zanatsku žicu da što lakše savladate kamen. Poanta je da što prije iz blokovske forme stvorite predmet koji ste zamislili. To mlade naraštaje, što bi mi domaći rekli, "ubije". Danas se s modernim tehnikama, strojevima brže oslobađa blokovske mase. Mladi dečki će moći s novim uređajima raditi. Jer klasični teški klesarski alati im malo ubiju volju. Nakon primarne tehnike obrade prelazi se na završnu obradu što je puno lakše.

- Puno mi je pomoglo što sam u početku relativno brzo svladao tehniku klesarstva  i promovirao sam se što sam restaurirao spomenike po Dalmaciji, a bio sam i u inozemstvu, Beču.

Jedan od Josipovih najzanimljivijih radova je restauracija uništenih spomenika u Dubrovniku, surađujući pri tome sa Zavodom za obnovu Dubrovnika, te posredno i s UNESCO-vim stručnjacima putem Stručno savjetodavne komisije za obnovu Dubrovnika. ( Amerlingova fontana, Most od Pila, Stubište uz Jezuite, Kameni kanali na pločama, Kapela Đorđić-Mainieri, Ljetnikovac Škaprlenda, Velika Onofrijeva fontana, i dr.)