Festival umjetničkih zastavica u Zagrebu

Do 20. kolovoza u Zagrebu se održava Festival umjetničkih zastavica. Riječ je o jedinstvenom festivalu zastava malog formata u Europi. Ove se godine prvi put samostalno predstavlja i odvaja od Međunarodnog uličnog festivala Cest is d'Best, a imamo priliku vidjeti najveći broj umjetničkih zastavica u 12 godina, koliko se izlažu u našem gradu.

Kako je rekla Dijana Nazor Čorda, umjetnička direktorica festivala, ovo je jedinstveni Festival umjetničkih zastavica malog formata u Europi. Vrlo vrijedni i originalni umjetnički radovi izrađeni u najrazličitijim tehnikama izloženi su na 4 lokacije: Zrinjevac, Trg bana Josipa Jelačića (početak Bakačeve), Europski trg i Ulica Augusta Cesarca.

Festival se ove godine po prvi put samostalno predstavlja i odvaja od Međunarodnog uličnog festivala Cest is d'Best, uz podršku Grada Zagreba i organizaciji Turističke zajednice  grada Zagreba i Kraljeva ulice.

Ovogodišnja tema je "Identitet Europe (Europa intimno)", a svaki je autor prikazao elemente kako vidi Europu danas kroz svoju likovnu interpretaciju. Prijavilo se 45 umjetnika  s 52 umjetničke zastavice iz 13 zemalja (Argentine, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Finske, Hrvatske, Indije, Italije, Kanade, Rusije, SAD-a, Slovenije, Srbije i Urugvaja). Stručno povjerenstvo je dodijelilo 3 nagrade  i jednu pohvalu, a među njima je poznati hrvatski umjetnik, dizajner Boris Ljubičić.

Idejni tvorac naših kvadratića, kako volimo reći „kockica“ dizajner Boris Ljubičić  koji je ujedno i tvorac loga „Europa¨2020“ hvali Turističku zajednicu koja je podržala projekt i organizatore koji su sadržaj izdvojili te je istakao:

- To je doprinos našem putu prema Europi, odnosno našem udjelu u Europskom projektu uopće. Među zastavama ima jako dobrih, a najvažnija je količina i susret nacija i njihovih umjetnika.

Prvonagrađena Katarina Lauš nagradu nije očekivala, a ovogodišnju temu lice i naličje Europe kao novi identitet koji je silom prilika prikrio jednu stranu vidjela je kao lice koje se ne vidi iza maske. Ideju je dobila kad je vidjela mamu dok je stavljala masku na lice.

Počasni gost umjetnik je suvremeni hrvatski likovni umjetnik, keramičar svjetskog ugleda Hanibal Salvaro iz Zagreba, a sudjelovat će još Seije Ulkuminei iz Finske, akademska kiparica Marina Đira, akademski slikar Marijan Rihter, slovenski akademski slikar i grafičar Janko Orać te brojni drugi akademski umjetnici i profesori likovne kulture.

Dvotjednim festivalom Zagreb će predstaviti atraktivnu izložbu na otvorenom, a namjera je da Festival umjetničkih zastavica Zagreb postane višegodišnji turistički proizvod i najveći Festival umjetničkih zastavica u Europi.