Vodni redari uveli red u Solinu i Kaštelima

Prvi u Hrvatskoj splitski Vodovod i kanalizacija oformio je - vodne redare! Stižu po pozivu, nadziru septičke jame, kontroliraju ispuštanje fekalija u more i ilegalne priključke - u svega nekoliko mjeseci uveli su red u Solinu i Kaštelima - zasad nisu nikoga kaznili, ali mogu i to!

Fekalije iz pedeset kuća u Kaštel Sućurcu desetljećima su tekle bujičnim kanalom i ulijevale se - u more! Tek kada su na teren izašli vodni redari - problem je riješen! 

- Na način da taj kanalizacijski kolektor ne ide u potok pa završava u moru, nego je prespojen na razdvojni sustav kanalizacije, objašnjava Marijana Leontić, voditeljica Odsjeka zaštite okoliša i vodnog redarstva, Vodovod i kanalizacija Split.

Pa fekalije putuju kamo i trebaju - do pročistača u Divuljama.

Splitski vodni redari od zagađenja čuvaju pitku vodu i more; kontroliraju septičke jame, ispuštanje fekalija, ilegalne priključke, a mogu i kažnjavati.

- Što se tiče fizičkih osoba kazna je do 10.000 kuna, a za javne do 100.000 kuna. Oni su službene osobe i oni mogu ući u privatni posjed!, ističe Tomislav Šuta, direktor Vodovoda i kanalizacije Split.

Ilegalne su radnje uočene i zabilježene, ali dosad nije izrečena nijedna kazna.

- Ja osobno nisam za nikakve represivne mjere i kazne i ovom prilikom apeliram na sve nesavjesne građane i mislim da svaki problem možemo riješiti na način da se mijenja svijest ljudi, ističe Leontić.

"Kostur" kanalizacije Kaštela već imaju - a radovi koji su ponegdje već započeli nastavit će se kroz projekte Aglomeracija.

- Priključna okna će doći u dvorište svake kuće, a građani moraju uložiti minimum truda; razdvojit svoje interne instalacije i samo one slivne vode s krovova, s okućnica, parkinga - to smije završavati u oborinskom sustavu. Sve ostalo treba završavati u fekalnom razdjelnom sustavu na našim crpnim stanicama, naglašava direktor Tehničkog sektora Vodovoda i kanalizacije Split Ivica Perić.

Tek kada se na sustav odvodnje priključe svi - kupanje na kaštelanskim plažama bit će posve sigurno za zdravlje.