U kući slavodobitnika: prva alka Ive Zorice

Veliko slavlje u Hrvacama kod Sinja, u kući slavodobitnika Ive Zorice kojemu je to prva Alka u 20-godišnjoj alkarskoj karijeri. Njega i njegovu mnogobrojnu obitelj dan nakon velike pobjede posjetila je naša ekipa.

Oko sokolovo. I čvrsta desnica za ukupno osmi alkarski trofej. Nakon 4 Bare i 3 Čoje Ivo Zorica, sa 7 punata, jednom sridom i dva pogotka u dva, osvojio je prvu Alku.

- Nakon 7 trofeja eto da dođe i taj zlatni. Napokon da sam i ja slavodobitnik. To je kruna moje karijere, kaže slavodobitnik 305. Sinjske alke.

Iza svakog pravog alkara uvijek stoji i jedna prava žena, njegova alkarica. Ivina supruga Monika, baš kao i on, živi za Alku. Uz djecu, 2-godišnjeg Dominika i 9-mjesečnu Juditu, skrbi se da njezinu alkaru baš ništa ne nedostaje.

- Od prvog dana sam ja znala i porihvatila da je to njegov život, kaže Monika Zorica. Udala se i za Alku, dodaje.

U cetinskom kraju Zorice su nadaleko poznata alkarska obitelj. Ivin stric Ivan bivši je alkar, slavodobitnik, alajčauš i predsjednik alkarskog Časnog suda. Bratić Ante trostruki je slavodobitnik Sinjske alke i slavodobitnik svečane alke u Vukovaru.

Ovogodišnji pobjednik zasluženo je dobio slobodan dan u poslovnici jedne banke u Sinju gdje radi kao službenik. Kad ne radi, Ivo pomaže u obiteljskom restoranu i skrbi se o konjima iz obiteljske ergele. I tako gotovo cijeloga života.

- To je ljubav od malih nogu. Ja ne znam drugačiji život, nego onaj uz Alku, kaže Ivo Zorica.

S Alkom se rađaju. S njom i za nju žive. To je ljubav, ponos i čast koju sinjski alkari vitezovi prenose i na svoje potomke. I tako neprekidno već 305 godina.