Osmeročlana obitelj Strgar uspješno stvara svoju poljoprivrednu priču

Uspješnu poljoprivrednu priču na jugu Vukovarsko-srijemske županije ponosno gradi osmeročlana obitelj Strgar. Posadili su 20.000 sadnica jabuka i prošle godine uživali u prvim plodovima. Njihove jabuke prve su klase, a svoju priču gradili su uz pomoć Europskih fondova.

U spačvanskom bazenu, na jugu Vukovarsko-srijemske županije, smješteni su Drenovci odakle dolazi osmeročlana obitelj Strgar. Od 2004. godine Željka i Marko vode svoje gospodarstvo. Nakon dugogodišnje ratarske proizvodnje odlučuju se na novi korak - podižu nasad prvoklasnih jabuka.

Prošle su godine uživali u prvim plodovima mukotrpnoga rada - ostvarili su urod od 150 tona s udjelom prve klase od 85%. Zbog odlične kvalitete jabuka lako su pronašli svoje mjesto na tržištu. Prodali su sve što su ubrali, a dugo se tražila jabuka više.

- Prošle godine smo imali dva otkupljivača, oba iz Hrvatske. Jabuka je bila prve klase, nadamo se da će i ove god biti tako pa da nastavimo suradnju s njima. Prošle godine je otkupna cijena bila od 1,5 kn do 2,5 kn, a ove godine su najavili da će biti 4 kn pa smo svi prezadovoljni, kaže Željka Strgar.

Zadovoljni su jer će se isplatiti njihov svakodnevni rad i ulaganje u kvalitetu - na polju su kažu, od jutra do sutra. Svaku sortu beru 10-ak dana, a pomažu im, uglavnom, prijatelji i rodbina. Ove godine očekuju minimalno 200 tona sočnih jabuka.

- Od ranog proljeća krećemo s rezidbom, imali smo vezanje vrhova, poslije tu dolazi i mreža - mora se mreža raširiti što je najteži posao od svega. Poslije toga dolazi prskanje, održavanje, košenje, frezanje, vidite između da je sve po "PS-u", da nema travke, a onda dolazi berba - najslađi i najlakši dio, kaže Marko Strgar.

- Na jednom od ocjenjivanja naša Fuji jabuka je osvojila najviše bodova i proglašena je hit jabukom 2019/2020 godine, ističe gospođa Željka.

Ova mlada obitelj uspješno odgovara svim izazovima - uspješni su poljoprivrednici, a snagu i motiv pronalaze u svojoj dječici - za koju grade bolju budućnost.

Zaljubljenost u polje i rad na zemlji ovdje se prenosi s naraštaja na naraštaj, a plodna se zemlja cijeni kao suho zlato. Stoga ne iznenađuje da su i mališani aktivni u voćnjaku. Najstariji sin Franjo upisao je agrotehničku školu - kaže, na vlastitom se polju najbolje uči.

Svi su složni u jednome - najbolji i najslađi kolač je - pogađate - mamina pita od jabuka.

- Ja volim kad mama pravi pitu od jabuke, volim kad pravi smoothie isto od jabuke, kaže malena Miriam Strgar.

I dok je slasne pite od jabuka, neće odustati. Štoviše, u svoje maleno carstvo planiraju dodatno ulagati - proširiti nasade i aplicirati na nove europske fondove.  Imaju za koga - za vesele, razigrane mališane i njihovu budućnost u prekrasnoj i plodnoj slavonskoj ravnici.