Solarni paneli na fasadi: Obitelj uložila 300.000 kn

Postavljanje solarnih panela na krovove kuća u Hrvatskoj više nije ništa novo. No, prvi je put solarnim panelima prekrivena - fasada. Riječ je o stambeno-poslovnoj zgradi u zagrebačkom naselju Vukomerec.

Za dovršetak radova na postavljanju fotonaponskih modula na fasadu ove stambeno poslovne zgrade, radnici su odabrali jutarnje sate. Jer, već nakon 11 sati - sunce prži nemilice.

- Tijekom dana, kada je osunčano jugozapadno pročelje, ono će proizvoditi električnu energiju i ako ima viška, to će se predavati u mrežu, a ako ima manjka, da pokrije svoju potrošnju, preuzimat će iz mreže. Dakle, ugrađuje se jedno dvosmjerno brojilo, kaže dr. sc. Ljubomir Majdandžić, izvanredni profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku.

Na pročelju se nalaze 44 visokoučinkovita fotonaponska modula, a ranije su na krov postavljena još 44. Obitelj Ivić u ovaj je projekt uložila oko 300 tisuća kuna.


- Računica je da bi se trebalo isplatiti za nekih 7-8 godina. Pošto nam je kuća malo veća, nadamo se da bi to moglo pokriti nekakve naše potrebe, kaže investitorica Jadranka Ivić.

Sustav je projektiran na način da na godišnjoj razini ne proizvodi višak električne energije, nego da pokrije vlastite potrebe.

- Republika Hrvatska bi u budućnosti, primjerice do 2030. godine, mogla 1500 megavata postaviti na postojeće građevine, koje imaju građevinsku dozvolu, ne treba zauzimati novi prostor, a ako se na tim građevinama postavi 1500 megavata fotonaponskih sustava, oni će proizvoditi 10 posto naše ukupne potrošnje, kaže Majdandžić.

Ili - drugim riječima - čak jednu trećinu uvoza električne energije. A kada se struja troši na istom mjestu na kojem se i proizvodi, nema gubitaka na prijenosu energije, a u ovom slučaju - zgrada praktički postaje energetski neovisna.