Besplatni školski obroci

Kako bi se izjednačili osnovci u svojim pravima, u 21 školi Međimurske županije četvrtu se godinu provodi projekt "Školski obroci svima". Učenicima slabijega socijalnog statusa obroke financira Europska unija s milijun bespovratnih kuna.

Besplatni školski obroci za oko 1.200 učenika međimurskih osnovnih škola - ostvaruju UNICEF-ov cilj omogućavanja svoj djeci jednakih prava.

- Pomaže, dakako i obiteljima tako jer financijski ne moraju onda oni izdvojiti, pa za kvalitetniji život u nešto drugo ulažu te novce. A s druge strane, to je jedna stabilnost za učenike jer znaju da će biti jednaki drugoj djeci u školi, rekla je Sonja Tošić-Garlač, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije.

Kako su u koronakrizi mnogi roditelji ostali bez posla, povećale su se i potrebe za besplatnim obrokom.

- U OŠ Ivana Gorana Kovačića je 17 učenika uključeno. Tih 17 učenika se, negdje početkom svibnja, nakon koronavirusa, povećao na 50, rekao je Mladen Beuk, ravnatelj OŠ Sv. Juraj na Bregu.

U posljednjih mjesec dana nastave, Međimurska je županija omogućila besplatne obroke svim učenicima.

- Mjera je obuhvatila 3.298 učenika u 26 međimurskih škola, a za to je izdvojen iznos od 322.342 kune iz proračuna Međimurske županije, kazala je Maja Odrčić Mikulčić, pročelnica UO za civilno društvo Međimurske županije.

Međimurska županija nastavlja tako s financiranjem besplatnog prijevoza za učenike osnovnih i srednjih škola.

- Također ćemo nastaviti s radom postojeća dva centra izvrsnosti iz informatike, biologije, kemije, fizike i matematike i ići s trećim centrom izvrsnosti u umjetničkim sadržajima. Financirat ćemo 92 učenika kojima su potrebni osobni asistenti, za koje će se pobrinuti 97 osobnih asistenata, izjavio je Matija Posavec, međimurski župan.

Uz obnovu i dogradnju šest osnovnih škola te gradnju one u Pribislavcu, županija će jednokratne potpore od 1.000 kuna dodijeliti za više od stotinu građana koji su posljednjih mjeseci ostali bez posla.