Koprivnička sinagoga pred još jednom obnovom

Koprivnička je sinagoga od 1875. godine do Drugog svjetskog rata bila vjersko okupljalište podravskih Židova. Danas je zaštićeni spomenik kulture. Židovska zajednica Koprivnice sinagogu je darovala gradu za potrebe Kulturnoga centra, a od prošle godine nosi naziv primarijusa dr. Krešimira Švarca. U nekoliko navrata sinagoga je djelomično obnavljana.

Koprivnička sinagoga pred još je jednom obnovom. Izrađuje se projektna dokumentacija za obnovu elektroinstalacija, a prije izvedbe unutarnje vapnene žbuke zidova izvest će se podžbukne elektroinstalacije te sva potrebna priprema za nova rasvjetna tijela.

- U proteklih 10-tak godina uloženo je oko milijun i 700 tisuća kuna, od toga je milijun kuna sredstava grada Koprivnice, a 700 tisuća kuna su bili državni novci. Sada idemo u jednu novu investiciju koja se tiče rješavanja stropa i zidnih obloga, investicija je teška 267 tisuća kuna, rekao je Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice.

Niti ovo ulaganje nije dovoljno da se uređenje i obnova sinagoge privedu kraju pa se zbog toga u gradu nadaju da će u sljedećem proračunskom razdoblju iz europskih fondova uspjeti dobiti veći novac za završetak obnove.

A kad bi ovi zidovi mogli pričati o svojoj prošlosti bila bi to priča o kulturi jednoga naroda, o ponosu i slavi, ali i o nepravdi, tuzi i boli. Koprivnička ljepotica strpljivo čeka svoje vrijeme kada će u punom sjaju, pod krovom Umjetničke škole postati istinski kulturni centar Koprivnice.