Miljenko i Dobrila, kaštelanski Romeo i Julija

Već sedmu godinu u Kaštelima je održana manifestacija "Legende o Miljenku i Dobrili", posvećena kaštelanskom ljubavnom paru i njihovoj tragičnoj ljubavi. Legenda se uprizoruje na autentičnim lokalitetima na kojima su odrastali, živjeli, ljubovali i na koncu pokopani.

Projekcija snimke predstave Legenda o Miljenku i Dobrili iz prošle godine, umjesto žive glume, u režiji Mladenke Gruice. Ipak, koronavirus nije zaustavio ovogodišnje kulturno ljeto.

Osim u Kaštelima, predstava se igrala u Zagrebu i Splitu. „Legenda o Miljenku i Dobrili" nastala je prema istinitoj, tragičnoj ljubavnoj priči koja se prije više stotina godina dogodila u Kaštel Lukšiću. Prema romanu Marka pl. Kažotića nastao je scenarij Dinka Morovića za dramu koja je prvi je put izvedena 1954., a operu "Miljenko i Dobrila" skladao je Milivoj Koludrović.

I ovogodišnja je ljetna glazbena poslastica u Dobrilinu čast koncert koji publika uvijek očekuje s nestrpljenjem. Nakon legendarne Radojke Šverko, Zorice Kondže i sestara Husar te Zdenke Kovačiček, ove su godine uživali u izvedbi Vane i klape Neverin.