Knjižničarke dijele knjige na električnom biciklu

'Knjiga vam kuca na vrata' -  jedna je od usluga gradske knjižnice Đurđevac. Knjižničarke na električnom biciklu od rujna prošle godine obilaze korisnike, domove starijih i nemoćnih osoba, i donose knjige. U doba koronavirusa, projekt je dobio sasvim novo značenje i svakim danom ima sve više korisnika.

Vrijedne đurđevačke knjižničarke s polica gradske knjižnice najprije odabiru knjige koje će buduće čitatelje odvesti u čarobne nove svjetove. Treba skratiti i uljepšati vrijeme korisnicima jednog obiteljskog doma za starije. Sljedeći je korak vožnja biciklom do odabrane adrese.

Jozi Barišiću su 84 godine i jedva čeka đurđevačke knjižničarke i nove naslove.

Desetak korisnika ovoga doma često poseže za knjigom.

Zajedno sa svojim korisnicima raduju se i knjižničarke.

- Ono što je najljepše to što imamo priliku uveseliti nepokretne, polupokretne osobe kojima je teško doći do knjižnice i vidjeti taj osmijeh na licima i nekakvu radost im donijeti, kaže Martina Makar.

Zamisao da knjiga zakuca na vrata korisnika rodila se kad su od gradske uprave na korištenje dobile električni bicikl. U početku su odlazile na pet, šest adresa korisnika koji nisu u mogućnosti sami doći u knjižnicu, a onda su se uključili i domovi za starije pa sada odlaze na 25 lokacija. 

- Mi njima svaka dva tjedna odnosimo knjige, pri susretu porazgovaramo, koje su njihove želje, intersi, što vole čitati, preporučimo im i prilikom slijedećeg susreta donesemo građu koju oni žele, kaže ravnateljica Gradske knjižnice Đurđevac, Bernarda Ferderber.

Sve to s oprezom, uz poštivanje epidemioloških mjera. Bicikli, dobra ideja i volja vrijednih đurđevačkih knjižničarki koje ne pitaju je li im to posao za koji dobivaju plaću, donosi radost i izaziva osmijeh mještana Đurđevca kojima bi knjige inače bile nedostupne.