Krapina - bogato arheološko nalazište

U Krapini povjesničari i arheolozi imaju pune ruke posla. Upravo traju istraživanja podno srednjovjekovnog Starog grada koja bi mogla otkriti kako su nekoć živjeli građani i seljaci.

U krapinskom perivoju Janka Draškovića počelo je uređivanje spomen-obilježja hrvatskim braniteljima. No, doslovce nakon prve lopate, na vidjelo su izašli dijelovi stare keramike. Perivoj su preuzeli - arheolozi.

- Sa sigurnošću znamo prema arheološkom nadzoru da ima i starijih nalaza koji datiraju od 13 do 15. stoljeća, rekao je arheolog Mario Bodružić, Stratus d.o.o.

I već su nađeni mnogi predmeti za koje se pretpostavlja da su pripadali građanima, trgovcima ili slugama krapinskih vlastelina. Među istraživačima je i studentica arheologije Franka Ovčarić. Na završnoj godini studija ispunila joj se želja da radi u rodnom gradu.

- Na samom početku smo našli ulomak brončane narukvice koji je već spremljen, ali nadamo se da će biti sličnih nalaza, kazala je Franka.

Uz svjetsko poznato nalazište neandertalaca, Krapina obiluje i brojnim drugim povijesnim nalazima.

- Imamo i rimske nalaze u nedalekom Mihaljekovom jarku, to je predgrađe Krapine, i naravno, najpoznatiji lokalitet Stari grad, njegova najstarija jezgra datira u 12., početak 13. stoljeća, rekla je Lana Križaj, pročelnica Konzervatorskog odjela u Krapini, Ministarstvo kulture.

Istraživanje iz 2008. godine pokazalo je u kakvom su luksuzu živjeli grofovi Celjski, Keglevići i mnogi drugi plemenitaši. Ta se zbirka već može vidjeti u gradskoj Galeriji, ali dio je velikih planova i projekata za privlačenje turista.

- Privremeni postav seli se na Stari grad koji bi prema projektu Crna kraljica trebao biti dio stalnog postava u muzeju Crne kraljice, rekla je Grozdana Pavlović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta u Krapini.

Crnom kraljicom zvali su Barbaru Celjsku, bila je poznata po ljepoti i okrutnosti, a živjela je u Krapini. Još jedan je to djelić arheološkog bogatstva ovoga grada.